Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Burkabråket" blev nedlagt

Christer Wikström (SD) är inte längre misstänkt för brott.
Förundersökningen läggs ned.
– Tack gode Gud för övervakningskameror. Utan dem hade jag haft ett fängelsestraff framför mig, säger Wikström.

Det var i början av maj som polis kallades till Hemköp på Tjärna Ängar efter ett tumult inne i butiken.

Sverigedemokraten Christer Wikström och en kvinna som bar burka polisanmälde varandra för misshandel.

Wikström anklagades för att ha gett sig på kvinnan och slagit henne till golvet. Wikström hävdade å sin sida att han attackerats av kvinnan.

I samband med tumultet ville SD-politikern inte kommentera det inträffade, utan han hänvisade till att övervakningsfilmen kommer att visa sanningen.

Nu är förundersökningen nedlagd, och Wikström är inte längre misstänkt för något brott. Han återgår i tjänst som nämndeman vid Falu tingsrätt.

Enligt Christer Wikström var upprinnelsen till det hela var ett tjafs vid mjölkdisken.

– Jag har inte så stort minne av det hela, det kan ha varit något vanligt tjafs. Jag blir irriterad svarar henne med en fråga om hon inte är på fel sida jordklotet. Jag skulle väl inte ha svarat över huvud taget. Om jag sagt det till en australiensare hade det inte fått de här konsekvenserna.

Wikström berättar att han sedan lämnade mjölkdisken:

– Hon skrek något åt mig, jag brydde mig inte i det. När jag står vid kassan och lägger upp mina varor kommer hon springande och attackerar mig. Bland annat greppar hon en kundkorg som hon vevar runt med. Jag försöker freda mig, hon river sönder mina kläder, Sedan kastar hon sig ned på golvet, som jag uppfattar det teatraliskt, och börjar jämra sig.

Enligt Wikström drar han sig sedan inåt i butiken för att inte förvärra situationen, och han inväntar polis. Wikström säger att den senaste månaden varit pressande för honom personligen.

– Telefonerna har ringt hela tiden och när min hustru skulle åka till jobbet med de här krigsrubrikerna framför sig tyckte jag synd om henne.

Han säger att han försökt skärma sig från skriverier och nyheter.

– Jag har inte orkat. De som känner mig vet att det är orimligt att jag skulle springa fram och attackera en kvinna.

Det var i måndags som beslutet om att lägga ned förundersökningen togs hos Riksenheten för polismål i Malmö dit ärendet flyttats från åklagarkammaren i Falun.

Anledningen till det var Wikströms uppdrag som nämndeman. I en lång skrivelse till polismyndigheten i Dalarna motiverar också överåklagare Mats Åhlund vid Riksenheten sitt beslut till att lägga ned förundersökningen om misshandel samt förolämpning, alternativt ofredande.

"Det är utrett att kvinnan utsatts för en kränkning kort före händelsen. Det kan inte helt klarläggas vad som skett i samband med att det nu aktuella händelseförloppet avseende misshandeln inletts. Det kan inte styrkas att den utpekade mannen inte begått gärningen i nödvärn eller att det våld som han utövat varit uppenbart oförsvarligt. Förundersökningen om misshandel läggs därför ned", skriver överåklagaren.

Även förundersökningen mot kvinnan om misshandel av Wikström läggs med identiskt samma text som motivering.

Då det gäller den förolämpning, alternativt ofredande, som Wikström misstänkts för i samband med att han på något sätt påpekat kvinnans burka skriver överåklagaren följande i sin motivering till att lägga ned den fortsatta förundersökningen:

"Förolämpning mot en person med anspelning på dennes ras, hudfärg, nationella eller etniska ursprung eller trosbekännelse får normalt inte åtalas av annan än målsäganden", skriver överåklagaren som därmed helt underkänner den delen av förundersökningen.

Enligt överåklagaren får allmänt åtal endast väckas i undantagsfall som exempelvis vid mycket allvarliga och systematiska förolämpningar av särskilt kvalificerat slag. "Sådana omständigheter föreligger inte i nu aktuellt fall", skriver överåklagare Mats Åhlund.