Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bulgariska bärplockare ber om hjälp

En grupp på 50-60 bulgariska bärplockade kom under måndagen till Svabensverk. De uppgav att de var hungriga och trötta.
– De knackade på hemma hos oss och ville låna telefonen för att ringa efter polisen, berättar Maria Bergström som bor i Svabensverk.

Under måndagen knackade några ur en grupp som kom in i länet via riksväg 70 på hos Maria Bergström. Hon berättar att hon sett och pratat med en grupp på 50-60 bärplockare som gick med väskor längs vägen en mil norr om Svabensverk norr om Enviken på gränsen mellan Dalarna och Hälsingland.

– De säger att de kommit i en täckt lastbil och blivit avlämnade här i skogen vid Svabensverk. De har ingenstans att sova, ingenting att äta, berättar hon. De bad att få ringa efter polisen i Gävleborg som de hoppads att de skulle kunna hjälpa dem.

De senaste veckorna har medierna skrivit om att många bulgariska bärplockare arbetar under miserabla arbetsvillkor. Enligt rapporter har de utsatts för trakasserier, fått dålig lön och lidit brist på mat. Polisen uppger att de under måndagen inte kommer åka ut till platsen, men att socialen under tisdagen ska kontrollera om de är nödställda eller inte.

– De är EU-medborgare och får röra sig fritt. De har kommit från Dalarna. Så mycket vet vi, och att de letar efter bär, säger Elisabeth Höglund Garpe på Gävleborgspolisen.

Under natten öppnade man kyrkan i Svabensverk där en hel del bärplockare fick sova. Under morgonen ordnades det med frukost i Pannkakshuset mitt emot kyrkan.