Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bryggeri satsar på 56 år gammalt recept: "Stor efterfrågan"

Det tog sin lilla tid men nu har Mora bryggeri presenterat och släppt en ny öl: Guld Pilsner 5,0. Grunden är ett gammalt recept man legat på ett tag. Nu kände man att tiden var mogen för en ljus lager.

Det var vid årsskiftet 2002-2003 som makarna Jörgen och Eva Andersson köpte namnet Mora bryggeri vars anor går tillbaka till 1872.

Familjeföretaget fick då ärva en mängd recept, bryggjournaler och etiketter. I dag förvaltar de och säljer omkring 20 olika smaker där sortimentet består av öl, svagdricka och läsk.

Nu har bryggeriet dammat av ännu ett recept från historien som ska till handeln. En ljus lager vid namn Guld pilsner.

– Det här borde vi ha gjort för längesedan. Det har varit en stor efterfrågan på en lättdrucken öl i evigheter. Därför tog vi det här receptet till oss och hottade upp det lite, berättar Ellinor Andersson, dottern i företaget.

Faktum är att de först utannonserade att den nya ölen var på gång för sex år sedan.

– Sedan tog det sin lilla tid. Det har kommit en massa andra saker däremellan, säger Eva Andersson, och skrattar.

Ellinor beskriver ölen som en storebror eftersom det redan finns en Guld pilsner ute i handeln. Det är dock en folköl medan detta nya inslag i sortimentet kategoriseras som starköl.

– Receptet är baserat på en mellanöl som fanns i handeln från 1960-78, förklarar Jörgen Andersson.

Bryggeriet går därmed knappast på automatik. Tvärtom fortsätter familjeföretaget att investera och förnya verksamheten. Bland annat är hela bryggeriet nyinstallerat. Likaså har man köpt nytt kylrum samt jästankar.

Det är här vi har gamla anor. Massor av människor tycker det är kul att bryggeriet lever vidare och de känner igen våra smaker. Det är roligt att förvalta arvet.

– Vi satsar mycket på att leva kvar och utvecklas här på orten. Vi har inga planer på att flytta. Det är här vi vill vara kvar och utvecklas. Det är här vi har gamla anor. Massor av människor tycker det är kul att bryggeriet lever vidare och de känner igen våra smaker. Det är roligt att förvalta arvet, betonar Eva Andersson.

Och hur smakar den nya, men gamla, ölen som nu finns på marknaden? Ellinor beskriver drycken som ganska lätt där smaken är elegant med inslag av sött bröd.

Fast vad familjeföretaget tycker är sekundärt. Det viktiga är att kunderna är nöjda. För att fira att man snart kan lägga beslag på ölen anordnade företaget en releasefest på Café Zorn. Där blev det fullsatt.

– Vi är jätteglada att folk tar sig tid och råd att gå hit och träffa oss en fredagskväll. Det är jag ödmjuk inför. Att de engagerar sig så mycket, säger Eva Andersson.

Troligtvis dröjer det inte sex år förrän nästa sort når marknaden.

– Inom ett halvår ska vi göra lättöl också. Det ser vi en stor efterfrågan på. Nu ska vi bli mer offensiva, avslutar Eva Andersson.