Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brunnsvikselever: Vi blåstes på vår utbildning

– Varför fick vi inget veta i tid? Varför ens starta utbildningar på ren chans? Frågeställningarna radas upp av folkhögskolans elever efter chockbeskedet om att Brunnsviks folkhögskola flyttas till Borlänge.
Men den förlamande känsla som fanns till en början har alltmer omvandlats till en vilja att slåss för sin sak.

Det är dock frågan om en kamp där oddsen inte är de allra bästa. Eleverna har också under den senaste tiden förstått att det som tidningen berättade om långt tidigare, redan i våras och under sommarmånaderna, stämde.

Det var inte som man sade från skolledningen sida "lita inte på vad journalisterna skriver". Nu handlar det snarare om det motsatta, att eleverna tappat allt förtroende för folkhögskoleföreningens styrelse.

Ett flertal av eleverna hade sökt andra utbildningar. I flera fall blev de också antagna, men tackade nej för att de kommit in på Brunnsviks folkhögskola.

– Jag tackade nej till en plats på Stockholms universitet, men valde Brunnsviks skrivarlinje i stället, berättar Evelina Hägglund från Stockholm.

Men för henne precis som för i stort sett alla andra är loppet kört när det gäller andra skolor. Möjligen ser Amanda Karlsson, Karlstad, ett ljus i allt mörker.

– Ja, jag hade även sökt till Ölands folkhögskola och blev antagen. Nu har jag varit i kontakt med dem och fått klartecknet att jag får börja där eftersom jag blev antagen från första början.

Men allt hänger på hur förhandlingen går med Brunnsvik:

– Vi har ju två månaders uppsägning på boendet här... , så vi får se hur det går, tillägger hon.

I övrigt känner sig de allra flesta att de fångats i en fälla. Den allmänna uppfattningen är att de blivit lurade, grundlurade.

– Man kan verkligen undra varför man valde att köra vidare, att starta ett läsår när allt hängde så här löst. Vi har ju tagit studielån för att studera i Brunnsvik. Ställt in våra liv på det här, säger Mattias Hellberg från Uppsala.

Han får instämmande nickar från de övriga som tidningen träffar i "Gamla matsalen". För vare sig Mattias eller någon annan var det slumpen som förde dem till just den här skolan.

Det var ett noga övervägt och medvetet val. Det är också det som känns värst, att de inte fick en chans att välja andra alternativ.

– Det känns som att vi är ju ändå "bara" elever, som man kan göra lite hur som helst med, påpekar Beata Sjöstedt.

Reaktionen bland eleverna är också syrlig över den lista som de ombetts att skriva på - om de är intresserade av ett boende i Borlänge.

– Man frågar sig ju vad vi har för val egentligen. Det känns lite maffia alltihop. Skriver vi inte på så får vi ingen hjälp. Vi har ju inga andra alternativ längre så vi måste skriva på, påpekar eleverna och undrar varför det över huvud taget finns en lista.

Mitt i all känsla av hopplöshet pågår det dock ett intensivt arbete bland eleverna för att etablera kontakter, att rigga upp en strategi för att påverka utvecklingen och om möjligt stoppa flytten. Om inte annat för att bromsa det som är på väg att hända.

– Brunnsvik måste väl ändå vara en fråga som berör alla delar av arbetarrörelsen, ABF, LO, det socialdemokratiska partiet, lyder elevernas slutsats.