Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brunnsvikselever får gehör av FSR

I onsdags eftermiddag tog FSR - Folkhögskolornas studeranderättsliga råd - ställning till Brunnsvikselevernas anmälan mot folkhögskoleföreningens styrelse.
Därmed har också anklagelserna och kritiken mot falsk marknadsföring och avtalsbrott fått ny näring.

FSR:s uppfattning är nämligen att elevernas missnöje med flytt under pågående läsår är befogad. Dessutom instämmer det studeranderättsliga rådet i elevernas synpunkter om att de inte bara sökte till just Brunnsviks folkhögskola enbart för studieinnehållet, utan även på grund av den unika internatmiljö som skolan erbjudit.

I sin bedömning tar rådet också fasta på att eleverna i rimlig tid inte blev informerade om de ansträngda hyresförhandlingarna med Brunnsvik Förvaltning AB.

"Före den 26 september 2012 gavs inga indikationer från skolan till de studerande om att det fanns risk för flytt, trots att förhandlingarna med hyresvärden avslutades den 2 juli" skriver rådet. Här görs tillägget att de sökande/antagna eleverna skulle ha informerats redan under våren och sommaren.

Enligt rådet är det "... inte acceptabelt att under de beskrivna omständigheterna rekrytera och anta studerande utan att förvarna om risken för att de pågående förhandlingarna inte ger det resultat som skolstyrelsen önskar.".

Även om nu skolans ledning fortsatte sina ansträngningar att hitta en lösning fram till den 24 september betraktar rådet det inte som ett tillräckligt skäl för att inte informera eleverna i god tid.

Eftersom FSR inte är en beslutande myndighet sträcker sig dock makten bara till rekommendationer.

I första hand rekommenderas skolledningen/huvudmannen ABF att skjuta upp flytten av verksamheten fram till sommaren 2013 "... så att de studerande som antagits till utbildningar vid skolan i Ludvika kan slutföra sina kurser där.".

Om det av olika omständigheter inte är möjligt att skjuta på flytten vill FSR att folkhögskolan skriftligen garanterar att flytten till Borlänge med tanke på mat och boende inte blir dyrare än vad de betalat på Brunnsvik.

I rekommendationen ingår även att skolledningen senast den 26 november presenterar en konkret plan över hur studiemiljön i Borlänge kommer att utformas för att motsvara den skola som eleverna sökte till.

Slutligen rekommenderas skolledningen att garantera eleverna inflytande över studiesituationen i Borlänge. I det fallet föreslås att ett partsgemensamt råd med reellt inflytande tillsätts.