Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brunnsvikselever erbjuds bo kvar på skolan

Elevernas oro och kraftiga protester mot den beslutade flytten av folkhögskolans verksamhet till Borlänge har tagit en ny vändning.
Om tillräckligt många elever vill finns det nämligen möjlighet att bo kvar i Brunnsvik, och i så fall pendla till Borlänge.

Enrico Barile, vd för Brunnsvik Förvaltning AB, säger till tidningen att några elever hört av sig och ställt den raka frågan: finns det någon möjlighet att bo kvar i Brunnsvik under vårterminen 2013.

– Och vi har svarat att den möjligheten finns. Vi hyr ju inte normalt ut enstaka rum. Men när folkhögskolan flyttat ut måste vi ändå ha löpande skötsel och tillsyn av anläggningen.

Det vill säga att ur fastighetsägarens synvinkel sett vore det snarast en fördel om elever väljer att stanna kvar på området tills anläggningens framtid är klarlagd.

– Än så länge har vi bara fört samtal med eleverna om det här. Vi vet exempelvis ännu inte hur många som vill lösa sin bostadssituation på det här sättet.

Det finns dock ett grundläggande villkor för att det hela ska kunna genomföras - antalet uthyrda rum måste motsvara minst ett hus/byggnad. Det betyder att intresset måste uppgå till 10-15 elever, som hyr varsitt rum i samma byggnad.

Gemensamma lokaler i huset som pentry, mindre kök får i så fall disponeras enligt Enrico Barile. Han kan också tänka sig att eleverna även får tillgång till andra lokaler.

– Men vi kommer naturligtvis inte att driva någon matservering, utan det blir självhushåll som gäller.

Enrico Barile hävdar att för fastighetsägarens vidkommande finns det ingen lönsamhet i en eventuell uppgörelse med eleverna.

– Men det skulle vara ett sätt att lösa den taskiga sits som de hamnat i. Och de ska heller inte behöva betala mer för boendet än vad de gjort så här långt.

Han understryker att det här ska ses som ett tillfälligt alternativ (fram till halvårsskiftet nästa år) för de elever som är intresserade. Någon fortsatt rumsuthyrning är inte aktuellt.

Någon uppfattning om hur folkhögskoleföreningen uppfattat bolagets välvilliga inställning till elevernas förfrågan har inte Enrico Barile.

– Nej, jag har inte en aning. Vi har bara inlett samtal med eleverna.