Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brunnsjön inte redo för vintersport

Det kraftiga snövädret har ställt till det för Brunnsjöns vintersportare – som får vänta ett tag till på att säsongen ska kicka i gång. Brunnsjöns vintervänner arbetar nu för att få fungerande skidspår och skridskobana till allmänheten.

Vintern kom tidigt i år, vilket har ställt till det för möjligheterna till vintermotion på Brunnsjön. Det kraftiga snöandet kom innan isen hann frysa till ordentligt.

– Snömängden isolerar så att istjockleken inte växer till. Då kan man inte gå ut med stor maskin på isen och röja snö, säger Jan Lundström, tidigare ordförande för Brunnsjöns vänner.

Brunnsjöns vänner är en ideell förening som varje år gör skidspår och en långfärdsskridskobana på Brunnsjön för att allmänheten ska kunna använda dem. Detta i takt med att kommunens service har minskat. Ett tiotal personer hjälps åt med det ideella arbetet. Men föreningen saknar ekonomiska resurser för att kunna göra ett bra arbete, menar Jan Lundström. Den minitraktor föreningen använder för att röja bort snö är gammal och utsliten.

– Vi skulle behöva en lätt fyrhjuling. Maskinen får inte vara för tung, säger han.

För det skulle det behövas några tiotusen kronor till i kassan.

– Kommunen borde hjälpa oss. Vi gör inte det här för vårt eget bästa, utan för allmänhetens bästa – och för att vi tycker det är kul att åka skidor, säger Jan Lundström.

Sponsring från olika företag hjälper, men är inte tillräckligt.

De senaste mätningarna föreningen gjort visar att isen nu tjocknat till 15 centimeter. Det räcker för att isen ska tåla traktorn – men nu vill den inte ens starta.

Ett annat problem är att de stora snömängderna försämrar isens kvalitet. Den blir inte lika hård och blank när snön tynger på ovanifrån.

Förra året anordnades en aktivitetsdag på Brunnsjön helgen före sportlovet, vilket blev en stor succé. Några hundra besökare kom och kunde prova på långfärdsskridskor, sparkrace och modellflygning. En liknande dag planeras i år den 17 februari. Då kan även motorsport komma att tillåtas i separata banor på isen.

– Det som driver oss är att folk blir glada och tycker det är härlig friskvård. För oss är det en härlig motionsform som vi vill sprida till andra, säger Lennart Fyrk som nu tagit över ordförandeklubban.

Han är själv en stor entusiast av långfärdsskridskor.

– Oh ja. Jag började åka långfärdsskridskor redan 1969. Då ansågs vi nästan lite galna, men nu är det tusentals människor som åker i hela Sverige, säger Lennart Fyrk.