Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brukshundklubben + Missing People = sant

/
  • Drygt ett 20-tal från länets brukshundklubbar har två lördagar har fått information av Missing People. Verksamhetsledare Lasse Svensson, Borlänge, pratade om organisationen och behovet av fler frivilliga. Nästa fas blir tester och specialträning med hundar.

Missing People är entusiastiska över nyetablerade samarbetet med Dalarnas brukshundklubbar, som kan leda till tiotals fler fyrbenta medlemmar i frivilligorganisationen.
– En hel del av våra medlemmar tycker det är viktigt att göra en frivillig samhällsinsats, säger Åsa Engström, Borlänge brukshundklubb.

Annons

Tommie Stonert, hundansvarig i Missing People i Gävleborg, blev jätteglad när Borlänge brukshundklubb tog kontakt och ville ha ett samarbete

– Vi har tidigare raggat hundägare bland kompisar eller på stan, testat och utbildat hund-förare som efter godkännande tagits in i organisationen. Här öppnade sig en kontaktväg rakt in i Dalarnas samlade brukshundklubbar, säger Tommie Stonert.

Det finns för närvarande bara cirka 40 helt godkända hundekipage inom Missing People, därav tre aktiva ekipage i Dalarna. Att många fler vill vara med och göra en samhällsinsats har bevisats under två lördagsträffar i Borlänge brukshundklubbstuga. Drygt ett 20-tal personer per tillfälle har fått informationen om Missing People som organisation av verksamhetsledare Lasse Svensson, Borlänge, och vad som specifikt krävs vid en sökinsats av hundenheter av Tommie Stonert, Skutskär.

Hundnosen är till otroligt stor hjälp när man söker efter försvunna.

– I en vanlig skallgång behövs det ungefär en person per meter. Med hundens nos räcker det med ett hundekipage per 40 meter i kedjan. På öppna fält söker sex hundenheter av 300 meters bredd.

Efter många frågor och svar i lördags så bildades träningsgrupper, med minst en redan aktiv hundförare i varje för att komma i gång med specialträningen.

I stort sett alla brukshundklubbar i Dalarna omfattas av denna nya kompletterande träningsinriktning.

– Sök- och spårhundar är ett fantastiskt material att träna vidare i vattensök och att gå skallgångskedja.

Redan kommande helg gör de åtta första hundekipagen intagningsprov på Marma skjutfält. Att sedan gå Missing Peoples särskilda utbildningsprogram innebär fyra moment: hunden ska kunna följa ett 36 timmar gammalt spår i skogen och hitta figuranten även i dåligt väder, hunden ska kunna spåra brett utan att veta var spåret börjar, tredje momentet är skallgångskedja och fjärde att söka i områden med hinder. Hundarna får träna på människor, men också på likdoft som är konstgjord.

Tommie Stonert hoppas att före snön hinna testa minst 20 för Missing People nya hundenheter från Dalarna. När älgjakten är över flyttas tester och träningar till Kusåterrängen, norr om Borlänge.

– Om du är i skogen och ser en hund med väst på sig, med en förare på släp i koppel, så är det troligen ett ekipage som är ute och tränar på att söka försvunna människor, säger Åsa Engström.

Annons