Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brukare fick kalsongerna granskade

Mannen fick dra ner kalsongerna varje dag efter arbetets slut för att visa om det fanns "spår" i dem eller inte inför omsorgspersonalen.
– Det är bara att beklaga, men det är bra att det anmäls så att vi har en chans att förbättra verksamheten, säger Kerstin Jansson, chef för handikappomsorgen.

Annons

En Lex-Sarah-anmälan kom in till omsorgsnämnden i Borlänge den 2 november. Anmälan handlar om en brukare som behöver hjälp vid toalettbesök.

Men på den dagliga verksamhet han deltar i har inte personalen hjälpt till med detta.

"XX har svarat att det inte är deras jobb att hjälpa till vid toalettbesök", skriver anmälarna.

I stället har man på arbetsplatsen bestämt att mannen vid arbetets slut skulle dra ner byxorna och visa om det fanns "spår i kalsongerna". En av anmälarna har också fått ett sms där det stod "inget i kalsongerna i dag".

"Vi reagerade starkt på tillvägagångssättet och undrade då hur de tänkte, hur kränkande är det inte att bli utsatt för detta? Hur skulle de själva känna av att bli utsatta för denna kränkning?" skriver anmälarna.

Kerstin Jansson som är chef för handikappomsorgen i Borlänge beklagar det inträffade.

– Jag har fört diskussioner med personalen och de är medvetna om att de inte skulle ha gjort så, men ibland blir det fel ändå.

Kan de hävda att det inte är deras jobb att hjälpa till vid toalettbesök?

– Nej.

Vad händer nu?

– Det bästa sättet för att sådana här saker inte ska hända igen är genom utbildning och kompetenshöjning.

Hur ska situationen lösas för brukaren?

– Det vill jag inte diskutera i tidningen, men det finns genomförandeplaner där man kan ta upp dilemman och hitta individuella lösningar.

Han har inte trivts på arbetsplatsen, enligt anmälan. Får han byta daglig verksamhet nu?

– Det ska jag prata om med honom, hans anhöriga och gode man, säger Kerstin Jansson.