Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brudpar på låtsas

Midsommarfirandet i Evertsberg började med en andakt i kapellet och invigning av ett nytt antependium, altarkläde.

Annons

Traditionsenligt visades också ett fint skrudat bröllopspar upp, Per Persson och Petra Samuelsson den här gången, fast de gifte sig inte på riktigt.

Det var fullsatt då brudparet skred in i kapellet där de bland annat fick lyssna till Tores sommarsång, Nu när ängarna lysa så gröna i vackraste midsommartid. Prästen Ulf Jonsson höll en andakt och talade om skapelsen.

– Ingenting har blivit till av en slump, predikade han.

Kapellvärden Christina Stormats berättade om antependiet som det tagit mer än tio år att få färdigt. Artur Garbergs betalade materialet och Vera Johansson gjorde en provväg. Det blev så att Gun Skoglund fick väva tyget 2001, men sedan hände ingenting mer förrän i våras.

– Vi vågade inte ge oss på broderiet, förklarade Christina Stormats. Kerstin Sundmark vågade i alla fall. Hon har prytt altarklädet med en trefaldighetssymbol och texten "I majestät och härlighet är du klädd".

Midsommarfirandet fortsatte på gammelgården där majstången kläddes och restes.

Cecilia Hedlund som knöt fast lövrankan uppe vid tuppen berättade att hon firat midsommar med släkten i Evertsberg ända sedan hon var liten. Nu är Cecilia 24 år och bor med pojkvännen Sebastian i Växjö där han studerar. Nästa år ska han studera i Taiwan så då blir det Asien för Cecilia.

– Jag ska resa runt och se mig omkring, vi träffades på Bali.

Cecilia har sina rötter i Evertsberg men hon har växt upp i Idre. Då det blev dags att skaffa en folkdräkt var hon kluven i valet mellan Älvdals- eller Idredräkt.

– Då blev det en Sverigedräkt, jag fick den i konfirmationspresent.

Då starka karlar reste majstången var det faktiskt också en kvinna som var intresserad av att hjälpa till. Hon var med en liten stund i början men sedan verkade de som att någon karl lade beslag på hennes plats och hon drog sig åt sidan och anslöt sig till publiken.

Linda Axelsson Lindhamn spelade fiol och Ingmari Nilsson ledde dansen kring stången, båda med synbar glädje och stor inlevelse.

– Vi är oerhört stolta över våra traditioner här i byn, förklarade Agneta Larsson som är ordförande i Evertsbergs gammelgårdsförening.

Annons