Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brottsmisstänkt polisman får stöd av JO

En brottsmisstänkt polisman från Dalarna fick inte ut de handlingar han begärt från Polismyndigheten i Stockholms län som hade hand om ärendet. Polismannen gjorde därför en anmälan till JO, nu riktar justitieombudsmannen kritik mot hur polismyndigheten hanterat ärendet.

Annons

Det var i mars förra året som polismannen från Dalarna begärde ut handlingar Polismyndigheten i Stockholms län, den enhet som utredningen kring det brottsmisstänkte polismannen.

Trots flera påminnelser fick inte polismannen från Dalarna ut de begärda handlingarna som han ansåg sig ha rätt att få ta del av. Efter närmare nio månader, i slutet av november förra året tröttade polismannen och valde att JO-anmäla den ansvarige utredaren vid Polismyndigheten i Stockholms län.

I sitt yttrande till JO beklagar polismyndigheten att handläggningstiden av ärendet kom att dra ut på tiden. De menar till sitt försvar att det fanns vissa problem att få fram materialet men man erkänner också att handläggningstiden dragit ut på tiden på ett oacceptabelt sätt.

JO konstaterar i sitt beslut att Polismyndigheten i Stockholms län, på flera punkter inte levt upp till tryckfrihetsordningens föreskrivna skyndsamhetskrav och för det ska de också kritiseras.