Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre månaders fängelse för grov rattfylla och olaga hot

Ett par timmar efter att den 52-årige mannen setts köra bil i centrala Smedjebacken den 5 juli i somras hade han en alkoholhalt på 3,52 promille i blodet och 4,88 i urinen.

Annons

Den fängelsedömde Smedjebacksbon hade livshotande höga alkholhalter i kroppen.

Enligt de vittnen som larmade polisen sågs mannen sitta bakom ratten i en bil vid 16.30-tiden på parkeringen utanför Ica-butiken i Smedjebacken.

Därefter svängde föraren upp på trottoaren och körde förbi entrén till Systembolaget och in på en grusad gångbana, där bilen fastnade.

För att komma loss ska föraren ha gjort "burnouts" så gruset sprutade på de åtta-tio personer som fanns i närheten.

Föraren åkte sedan vidare förbi Systembolaget och ner över parkeringen.

En dryg timme senare, klockan 17.40, var polispatrullen på plats vid den misstänkte mannens adress, där den bil som setts tidigare stod parkerad.

I såväl bilens baksäte som i mannens bostad fanns ett antal oöppnade ölburkar. Polisen hittade också ett kvitto som visade att ölen var köpta klockan 16.37 samma dag.

Den märkbart berusade mannen greps och togs med för provtagning, vilken påvisade de extremt höga alkoholhalterna som toppades av ett urinprov taget klockan 19.30 på kvällen, 4,88 promille.

Läs även: Smedjebacksbo åtalas för "värstingrattfylla"

Noterbart är att enligt 1177/Vårdguiden inträder medvetslöshet vid 4,0 promille, andningen blir mycket långsam och risken är stor för dödlig alkoholförgiftning.

Den 52-årige mannen har under förhören liksom vid huvudförhandlingen hävdat att han drack all alkohol efter att han setts köra bil. Enligt hans egen uppskattning kom polisen till hans bostad ett par timmar efter bilkörningen.

Tingsrätten satte dock tilltron till polisutredningen som visat att det rörde sig om högst en timme mellan anmälan och polisens ingripande. Noteras kan också att blodprovet som påvisade en alkoholhalt på 3,52 promille togs klockan 18.25 på kvällen.

Och "mot bakgrund av den osedvanligt höga alkoholhalten i XX blod" anser tingsrätten att alkoholkoncentrationen under bilkörningen uppgått till minst 1,0 promille ( gränsen för grov rattfylla).

Rättegången mot 52-åringen inkluderade även ett åtal för olaga hot från den 16 mars i år.

Enligt tingsrätten är det bevisat att han under eftermiddagen den aktuella dagen kallade en man för bland annat "svarting" och dödshotade denne med en kniv.

52-åringen har nekat till brott och förklarat att han inte har något emot utlänningar.

Men när polisen kom till platsen var han "väldigt alkholpåverkad" och använde "nedsättande ordval om mörkhyade".

Tingsrätten slog fast att han även i det här fallet var skyldig. För båda brotten dömdes därmed mannen till tre månaders fängelse.

Dessutom döms mannen att betala 10 000 kronor i skadestånd för till den man han knivhotade "för en påtaglig integritetskränkning".

Läs även: Frikänns från grov rattfylla under Classic Car Week

Läs även: Friad från grov rattfylla – dömd för hembränning

Mer läsning

Annons