Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätten köper inte mäns "krystade" försök att förklara tonvis med tysk alkohol – dömer dem för smuggling

Över 2 700 liter öl, nästan 200 liter cider samt över 40 liter sprit – det är bara en del av den alkohol som de två männen försökte föra in i landet. Nu döms de för smuggling.

Annons

I början av januari i år åtalades två män, varav en Borlängebo i 30-årsåldern, vid Falu tingsrätt misstänkta för smuggling.

Bakgrunden var att männen, i september 2016, hade varit till Tyskland och köpt stora mängder alkohol som de sedan inte anmält till tullen i samband med införsel i Sverige.

Borlängebon hade med sig totalt 1 481,6 liter öl, 31,68 liter cider, 20,5 liter vin, likör och champagne samt tre liter sprit.

Den andra mannen, även han i 30-årsåldern, hade 1 290,96 liter öl, 166.36 liter cider och longdrinks, 50 liter vin samt 39 liter sprit i bagaget.

Båda männen bestred ansvar för brott då de menade att alkoholen var avsett för personligt bruk. Borlängebon hävdade att den var till för att fira dennes sambo med en fest samt till nästan daglig förtäring av öl i goda vänners lag.

Den andra mannen uppgav att alkoholen var till för att bjuda arbetskamrater, familjemedlemmar och dem som fick låna hans verkstad samt till hans brors födelsedagsfest.

Tingsrätten konstaterar dock att förklaringarna saknar all trovärdighet. Det rör sig om tonvis med alkoholdrycker och tusentals ölburkar – en mängd som de anser inte låter sig förklaras av de åtalades "krystade uppgifter".

Männen dömds därför båda för smuggling. Påföljden blir vilkorlig dom med samhällstjänst i 120 timmar för dem båda.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons