Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen varnar för stor inbrottsvåg: "Ovanligt många inbrott på så pass kort tid"

Södra Dalarna är just nu drabbat av en intensiv inbrottsvåg. Sedan 1 november har 18 fullbordade inbrott och ett inbrottsförsök skett i Avesta, Hedemora och Säter. Nu går Polisen ut och varnar.

Annons

– Jag tycker att det är ovanligt att det är så pass många inbrott, under så pass kort tid och i ett begränsat område, säger Stefan Dangardt, presstalesman på Polisen i Dalarna.

På senare tid har det blivit något av en vana för Stefan Dangardt att gå ut och varna för att antalet villainbrott ökar. 24 november gjorde han en varning på Facebook där Polisen uppmanade invånarna i Dalarna att hålla ögon och öron öppna eftersom att det på kortare tid skett 49 inbrott i länet.

Stefan Dangardt tror att den senaste tidens inbrottsvåg är ovanligt intensiv.

– En stor del av de inbrotten har dessutom skett i södra Dalarna, säger Stefan Dangardt.

I torsdags kom den senaste varningen på Facebook från Polisen rörande villainbrott. 18 inbrott hade anmälts sedan 1 november plus ett inbrottsförsök i kommunerna Avesta, Hedemora och Säter.

Läs mer: Tre nya villainbrott i Avesta

Ser ni några samband mellan inbrotten?

– Vi prioriterar att göra brottsplatsundersökningar där det varit villainbrott och vi jämför spår. Det kan handla om fotspår, DNA eller fingeravtryck. Vi utesluter inte att det finns samband, säger Stefan Dangardt.

Varför tror du att just södra Dalarna är drabbat?

– Det är svårt att dra några slutsatser. Det har varit många inbrott i Norberg och Fagersta också. I södra Närke hade de nyligen en inbrottsvåg. Där lyckades man även att gripa tjuvarna.

Läs mer: Pengar och guld stals ur villor

En gemensam nämnare i flera av inbrotten är att tjuvarna riktat is sig på att ta kontanter och smycken.

– Ja, det är ganska typiskt att de tar just smycken och att tjuvarna lyckas att hitta smycken i husen. Till exempel tv-apparater är inte lika vanligt att de tar längre, säger Stefan Dangardt.

Hur ska man göra för att minska risken för inbrott?

– Först och främst hålla koll på sitt bostadsområde. Ser man ett fordon eller människor som man inte känner igen kan man kontakta Polisen. Man kan även be kommunpolisen att dra i gång Grannsamverkan och det är viktigt att se till så att man har bra lås på fönster och dörrar, säger Stefan Dangardt.

Men att helt skydda sig från villainbrott tror Stefan Dangardt är svårt.

– Ofta tror jag att det är slumpen som avgör var tjuvarna slår till någonstans.

Mer läsning

Annons