Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överträdde kontaktförbud 44 gånger – döms till fängelse

Mannen, som tidigare dömts för brott mot kvinnan och var belagd med förbud att kontakta henne, överträdde under tre veckor kontaktförbudet 44 gånger.
Nu har Falu tingsrätt dömt honom till sex månaders fängelse.

Annons

Den 7 november ifjol dömdes den medelålders mannen, bosatt i Gagnefs kommun, till skyddstillsyn med 60 timmars samhällstjänst för bland annat övergrepp i rättssak.

Som misstänkt för brotten hade han dessförinnan, från mitten av oktober till den 7 november, varit först anhållen och senare häktad.

Den 13 oktober förbjöds han att för en tid av sex månader kontakta kvinnan som han den 7 november dömdes för brottslighet emot.

Den 7 december, alltså efter en månad i frihet, blev han på nytt frihetsberövad misstänkt för nya brott.

Han åtalades för grov kvinnofridskränkning alternativt olaga förföljelse efter att från den 13 november till den 6 december ha kontaktat kvinnan 44 gånger, varav 20 telefonsamtal och resten sms-meddelanden.

Mannen medgav i förhör att han kontaktat kvinnan, men att han vid de 20 telefonsamtalen hade haft för avsikt att skicka sms men av misstag kommit åt ring-knappen på telefonen.

Under tingsförhandlingen berättade kvinnan att mannen – trots att han var belagd med kontaktförbud – beställt varor i hennes namn samt ringt och skickat sms-meddelanden.

Hon sa att hon fått samtal även nattetid och blivit nedstämd och stressad. Hon uppfattade en del sms-meddelanden som väldigt elaka och kände olust och viss rädsla.

Mannen förklarade att det inte varit hans mening att hota kvinnan, men att syftet kan ha varit att hon skulle må dåligt.

Tingsrätten konstaterade att mannen överträtt kontaktförbudet, att när samtalen kopplats upp har mannen och kvinnan inte samtalat med varandra och att kontakterna skett under en begränsad tid.

– Flera samtal och meddelanden har skickats samma dag. Det antal dagar som den åtalade kontaktat målsägaren är alltså klart färre (15) är antalet kontakter som sådana (44), bedömde rätten.

Vid en samlad bedömning fann tingsrätten att gärningarna inte når upp till den svårighetsgrad som krävs för att bedömas som grov kvinnofridskränkning. Rätten dömde honom därmed för olaga förföljelse..

Eftersom det handlar om ”ett mycket snabbt återfall efter att mannen tidigare dömts för brott mot kvinnan” beslutade rätten att påföljden ska vara fängelse och slog fast att straffvärdet motsvarar fyra månaders fängelse.

Straffvärdet för de brott mannen dömdes till den 7 november motsvarar två månaders fängelse och mannen har vad rätten kunnat se inte fullgjort den samhällstjänst han då dömdes till. Rätten undanröjde därför den tidigare utdömda skyddstillsynen och utdömde ett gemensamt straff för den tidigare och den nya brottsligheten.

Den tid mannen suttits frihetsberövad avräknas från strafftiden.

Utöver sex månaders fängelse dömdes mannen att till kvinnan betala ett skadestånd på 10 000 kronor plus ränta.

Mer läsning

Annons