Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Mannen friades i tingsrätten för våldtäkt mot en sovande kvinna i Sälen i januari förra året. Men nu ändrar hovrätten domen, och mannen tvingas spendera ett år i fängelse.

Annons

I januari förra året befann sig ett gäng arbetskamrater och vänner i Sälen, Malung-Sälens kommun, för att åka skidor, festa och fira en födelsedag.

Kvällen slutade dock med att en av de närvarande kvinnorna anklagade en man för våldtäkt, efter en händelse i den gemensamt hyrda stugan under natten.

Mannen skulle då ha lagt sig brevid kvinnan, som låg och sov i en av sängarna, och tagit på hennes kropp och underliv. Han ska även ha fört in fingrar i hennes underliv, varpå kvinnan vaknade till.

Det hela ledde till ett åtal om våldtäkt – ett brott som Skaraborgs tingsrätt dock beslutade att fria mannen från. De konstaterade att det inte kunde uteslutas att kvinnan, på grund av berusning och sömndrucket tillstånd, missuppfattat situationen.

Men fallet gick vidare upp i hovrätten – som nu beslutat att ändra tingsrättens dom. De anser att kvinnans uppgifter är trovärdiga, och att de gör att det kan uteslutas att hon misstagit sig.

Mannen döms därför – mot sitt nekande – för våldtäkt av normalgraden. Påföljden blir ett års fängelse. Han ska även betala 82 500 kronor i skadestånd till kvinnan.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons