Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döms till böter för djurplågeri

En man hemmahörande i Gagnefs kommun döms till böter för djurplågeri efter att ha sparkat sin hund.

Annons

DT berättade i juni om att mannen skulle åtalas. Nu har Falu Tingsrätt utrett saken och dömer mannen mot sitt nekande.

Ett vittne ska genom ett fönster ha sett hur mannen kastat hunden i marken och sparkat på den. Mannen förklarade för tingsrätten att han inte kastat hunden i marken, utan att det var en lek som gick över styr då hunden bet mannen i handen. Då ska mannen enligt egen utsago ha ryckt åt sig handen varför det kan ha sett ut på håll som att han lyfte hunden för att kasta den i marken. Hunden släppte dock inte och mannen erkänner att han sparkat mot hundens baklår för att komma loss.

Tingsrätten bedömer att mannens historia inte är helt osannolik, bitskadorna finns dessutom dokumenterade. Dessutom ska mannen ha sökt vård för hunden, först genom en bekant som är kunnig inom djurvård. Sedan vid Falu djursjukhus. Där konstaterades en tvärfraktur på hundens ben. Hunden avlivades senare.

Tingsrätten hävdar vidare att det är bevisat att mannen sparkade hunden med kraft. Även mot bakgrund av att hunden bitit och skadat mannens händer har det, enligt tingsrättens bedömning, inte varit befogat att tillgripa ett sådant kraftigt och uppsåtligt våld.

Med beaktande av den tid som förflutit sedan brottet begicks och övriga omständigheter kan påföljden stanna vid ett kraftigt bötesstraff", skriver tingsrätten, och dömer mannen till 80 dagsböter à 200 kronor.

Mer läsning

Annons