Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedragare lurade äldre kvinnor på hundratusentals kronor – nu har domen fallit

De två männen lurade, eller försökte lura, över 30 finsktalande kvinnor över hela Sverige, varav en kvinna i Ludvika som blev av med smycken och kontanter. Nu döms de till fängelse i tre år respektive ett år och nio månader för bland annat grovt bedrägeri, grov stöld, bedrägeri och försök till grovt bedrägeri.

Annons

På torsdagen meddelades domen mot de två män som var åtalade för en mängd bedrägeribrott mot äldre kvinnor.

Det handlar om en man i 25-årsåldern, som bor i Södertälje men är bördig från Finland, och en man i 30-årsåldern från Södertälje, som också är bördig från Finland.

Den yngre mannen var åtalad för över 20 brott och han var dessutom åtalad på ytterligare ett tiotal punkter tillsammans med den äldre mannen.

Männen döms till fängelse i tre år respektive ett år och nio månader. Åklagare Christer Sammen hade yrkat på fem års respektive tre års fängelse.

Brotten har skett i flera delar av landet, förutom i Ludvika, Hudiksvall och Söderhamn även i bland annat Gävle, Ockelbo, Sundsvall, Umeå och Stockholm. De lyckades dock inte lura kvinnorna i Hudiksvall och Söderhamn.

I vissa av fallen ska männen ha handlat upp pengarna i anslutning till brotten. En av männen har fångats av övervakningskameror på bland annat Mediamarkt.

De båda greps i Ockelbo i januari i år, efter att polisen larmats om ett åldringsbrott. I den bil som stoppades hittades både pengar och smycken, och en av männen var då anhållen i sin frånvaro.

I de telefoner som hittades har uppgiftssökningar gjorts på de utsatta kvinnorna, enligt åklagaren.

Under rättegången hördes över 30 vittnen, framför allt äldre, finsktalande kvinnor, som blivit utsatta för bedrägeri eller bedrägeriförsök.

LÄS MER: Bedragare lurade äldre kvinnor – tömde deras konton på pengar

De flesta berättade liknande historier: En man har plötsligt ringt upp och presenterat sig som en släkting, och därefter berättat att denne är i knipa. I många fall handlade det om att mannen skulle vara i närheten, men att han låst in plånboken i bilen och behövde pengar till bärgaren.

– Man har bett att få låna bankkort och kod. Om man lyckats övertala kvinnan har de sedan åkt hem till henne och hämtat det, sade åklagare Christer Sammens under rättegången.

Summorna har varierat, men i nästan alla fall har kvinnornas kort tömts helt. Kvinnan i Ludvika blev lurad att ge ifrån sig både kontanter och smycken. Vid flera tillfällen har männen också handlat för pengarna direkt efter, enligt åklagaren.

I samband med flera av stöldtillfällena har den yngre mannen, som är i 25-årsåldern, fångats på flera övervakningsfilmer. Under rättegången visades filmer på hur han tar ut pengar från flera bankomater, och hur han sedan handlat hemelektronik.

Åklagare Christer Sammens menade under rättegången att båda männen medvetet varit en del av en omfattande, planerad bedrägerihärva.

Den yngre mannen hävdar att han blev utnyttjad och att han enbart blivit ombedd att ta ut pengar och i vissa fall handla för beloppen.

Den förklaringen köper dock inte Hudiksvalls tingsrätt. Mannen döms för grov stöld vid sex tillfällen, försök till grov stöld, rån, grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri, olovlig körning samt ringa narkotikabrott. Han frikänns däremot från försök till grovt bedrägeri vid fem tillfällen, tolv fall av grovt bedrägeri samt grov stöld. Han döms till tre års fängelse för brotten.

Den äldre mannen döms till fängelse i ett år och nio månader för fyra fall av grov stöld, försök till grov stöld, 19 fall av grovt bedrägeri samt grov olovlig körning. Han frias däremot på flera andra åtalspunkter. Det gäller försök till grovt bedrägeri vid tre tillfällen, åtta fall av grovt bedrägeri samt grov stöld.

Männen ska betala 10 000 kronor i skadestånd till kvinnan från Ludvika.

Hör en av männens advokat efter rättegången i filmklippet nedan:

Mer läsning