Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avestabo döms för mordbrand – larmade själv räddningstjänsten

Falu tingsrätt har dömt en man i 20-årsåldern, som bor i Avesta, för mordbrand. Mannen ska själv ha larmat räddningstjänsten och hjälpt dem på plats.

Annons

I mitten av september i år larmades räddningstjänsten till en adress i centrala Avesta. När de kom till platsen visade det sig att det brann i en madrass i ett källarförråd och att ett trapphus var fyllt med vit rök. Även i några av lägenheterna ska det ha kommit in rök.

På platsen fanns en man som visade räddningstjänsten var det brann. Det visade sig även att samma person larmat till SOS Alarm.

I polisutredningen framgår det att mannen som larmat även sagt till insatsledaren att det var han som anlagt branden med hjälp av en cigarettändare.

Enligt domen ska mannen ha tagit sig ned i källaren, tänt eld på en madrass som låg i ett förråd och efter någon minut larmat.

Mannen ska ha uppgett att han mått dåligt psykiskt när han startade branden. Därför genomfördes en rättspsykiatrisk utredning där det visade sig att ha led av en allvarlig psykisk störning vid tillfället.

Han döms av Falu tingsrätt till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han ska även betala drygt 235 000 kronor i skadestånd – den största delen till fastighetsbolaget som äger fastigheten där det brann.

Mannen har erkänt att han startat branden men nekat till att den ska ha inneburit fara för någon annan.

Mer läsning

Annons