Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

22-åring misstänks för mord i Borlänge – rättegången inleds i Falu tingsrätt

En 27-årig man hittades död i Borlänge i juli. På måndag inleds rättegången i Falu tingsrätt. En 22-årig man misstänks för mord och en kvinna i 25-årsåldern för grovt skyddande av brottsling. Båda nekar till brott.

Annons

Mannen, en 27-åring, hittades död på Hagalund natten till lördag den 23 juli.

SOS fick in larmet strax före klockan 01, då förbipasserande larmade om en kraftigt berusad man, som låg på gatan på Tägtvägen, invid korsningen vid Röda vägen i Borlänge.

När polispatrullen anlände konstaterades att 22-åringen var död. Han hade huggits med tre knivhugg i bröstet.

Brottsplatsen spärrades av så snart 27-åringen påträffades.

Vittnen hade hört gräl invid en trappuppgång vid Röda vägen.

Dagen efter sökte en 22-årig Borlängebo själv upp polisen.

På måndag inleds rättegången vid Falu tingsrätt, där 22-åringen står åtalad misstänkt för mord.

– Han förnekar brott och bestrider ansvar, säger 22-åringens försvarare, advokat Sargon De Basso.

I förhör har den åtalade hela tiden nekat till brott, och hävdat att huggen utdelats i självförsvar.

Även en kvinna i 25-årsåldern, hemmahörande i Borlänge, åtalas misstänkt för grovt skyddande av brottsling, för att ha skjutsat 22-åringen från platsen.

Även hon nekar till brott.

– Det hon säger är att hon har varit med på platsen och tillsammans med den mordåtalade träffat målsäganden och ytterligare en person. Hon upplever att målsäganden är den som flera gånger är väldigt aggressiv mot han som nu är åtalad, säger kvinnans advokat Carl-Oskar Morgården och fortsätter:

– Slutligen ger han sig på målsäganden och så som min klient uppfattar det där hon står är det en ren nödvärnssituation. Hon åker därifrån med honom i bilen men utan någon som helst kännedom om att målsäganden hade avlidit.

Polisens tekniker undersöker brottsplatsen.

Det fick hon reda på först senare. Men hon menar, under alla förhållanden, att hon iakttog en nödvärnssituation. Hon såg inte det som ett mord, alldeles oavsett.

Såg hon inte att mannen blev knivhuggen?

– Nej, det fick hon reda på senare under natten, när den åtalade berättade det för henne. Sen fick de reda på att han hade avlidit och då sa hon att "nu måste vi åka till polisen".

– Efter att ha tagit del av förundersökningen anser både jag och min klient att det här är en nödvärnssituation, även om det förekom värre våld än vad hon uppfattade då.

Mer läsning

Annons