Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bröt lårbenshalsen efter att ha attackerats på demensboende

En äldre man på ett demensboende i kommunen blev för ett par veckor sedan nedslagen av en annan man på boendet.
I fallet bröt den slagne lårbenshalsen.
Det inträffade har nu lett till en rad anmälningar samtidigt som olika åtgärder diskuteras.

Den slagne mannens son har gjort en skarp skrivelse om det inträffade till en av kommunens biståndshandläggare.

Sonen radar upp brister, bland annat att det tog två och en halv timme för personal på boendet att ringa anhöriga och berätta om det inträffade.

Därefter dröjde det länge innan någon från biståndshandläggningen ringde upp den orolige sonen, trots att denne hade läst in meddelande om detta.

Vidare gjordes från kommunens sida ingen polisanmälan om det inträffade, vilket sonen skriver att han i stället själv gör, likväl som han tänker anmäla händelsen till Socialstyrelsen och patientnämnden.

Han kommer till de två senare instanserna också att anmäla att fadern vid ett annat tillfälle ska ha felmedicinerats på demensboendet, vilket ledde till att ambulans fick tillkallas.

Sonen är också starkt kritisk till personal på det aktuella boendet och menar att de ibland lämnar de dementa utan uppsikt. Han fortsätter med att peka ut städningen som undermålig, liksom i vissa fall även informationen till anhöriga.

Han påpekar också att ingen Lex Maria-anmälan har gjorts av personalen, efter att pappan skadades.

Men en sådan anmälan utlovas av kommunens mediciniskt ansvariga sjuksköterska, Klas Öhman. Han har också gjort en Lex Sarah-anmälan.

I den senare framgår det att mannen som slog den andre har en bipolär sjukdom som i samverkan med en demensutveckling gör honom orolig och utåtagerande.

Efter händelsen på äldreboendet flyttades den utåtagerande till Säters sjukhus för att få psykvård, men han blev utskriven därifrån dagen efter och är nu tillbaka på demensboendet.

Den slagne får fortfarande sjukhusvård för sitt lårbensbrott och nu kräver anhöriga skärpta säkerhetsrutiner, liksom hygienrutiner, om han ska komma tillbaka till demensboendet.

Klas Öhman har anmält det inträffade till omsorgsnämnden och har i sin Lex Sarah-anmälan påpekat brister gällande kompetens och bemanning på det aktuella boendet.

När tidningen nådde Öhman för att få en kommentar satt han i ett möte och kunde bara kort redogöra för att det arbetas för att lösa situationen på ett så bra sätt som möjligt för de inblandade.