Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Broprojekt kraftigt försenat

Projektet med en gångbro över riksvägen och bangården ned till Väsmanstranden är kraftigt försenat.
I värsta fall kan kommunen gå miste om EU-bidraget på 11 595 862 kronor.

Bidraget är nämligen villkorat med att bron ska stå klar senast den 31 december 2013.

– Vi är angelägna om att projekt blir avslutade under programperioden. Nuvarande period sträcker sig från 2007 till och med 2013, säger Agneta Johansson, handläggare vid Tillväxtverket.

När Tillväxtverkets avdelning för Europaprogrammen tog beslutet om bidraget den 14 juli 2011 var glädjen stor i Stadshuset. Det skulle inte bli några problem att få klart med brobygget inom den fastlagda tidsramen, var den allmänna uppfattningen.

– Byggstarten för bron är planerad till den 1 juli nästa år. Då hinner man få bron klar till den 31 december 2013, sade planarkitekt Torkel Berg i en NLT-artikel den 15 oktober 2011.

Den 10 september samma år uppgav kommunalrådet Maria Strömkvist (S) att byggandet av bron beräknades ta ett år.

Ännu har brobygget inte kommit i gång. Faktum är att kommunen inte ens lagt ut upphandlingen av bron så möjliga entreprenörer kan räkna på projektet.

– Anledningen till att det har dröjt är att vi vill ha ett så bra upphandlingsunderlag som möjligt så att vi är säkra på att vi får den bro vi har tänkt oss. Vi vill ha en stålbro med glasräcken och som är förberedd för eventuell framtida takläggning. Brons längd blir 145 meter och den fria bredden tre meter.

Det säger Louise Magnusson, utvecklingsplanerare vid kommunen. I förra veckan utsågs hon till ny projektledare för broprojektet efter Bror Wallin som snart går i pension.

Magnusson medger att det kan dröja till framåt senvintern, vårkanten innan man har klart med upphandlingen och vilket eller vilka företag som får göra jobbet. Hon hävdar bestämt att man ändå kommer att hinna få bron färdig till årsskiftet 2013 – 2014.

Magnussons chef, Linda Nilsson, har samma uppfattning.

– Jag ser inga problem att vi ska hinna klart i tid till 31 december 2013, säger samhällsbyggnadsförvaltningens chef.

– Det händer att projektägare hör av sig och berättar att man inte blir klara i tid. Möjligheten finns alltid att ansöka om förlängd tid för projektets färdigställande, men vi ställer vissa krav för att medge det.

– De måste komma in med en motivering och förklara vad som har hänt, en förlängning av tidsperioden sker inte med automatik. I värsta fall kan bidraget frysa inne, betonar Agneta Johansson vid Tillväxtverket.

Hon tillägger att oavsett resultatet av upphandlingen så ligger bidragssumman från EU fast. Den blir max 11 595 862 kronor. Trafikverket har tidigare beslutat att bidra med 4,3 miljoner kronor, resterande summa faller på kommunen.

Från kommunen har det sagts att bron med kringutrustning får kosta max 23 191 024 kronor. Om några månader kommer det att visa sig om inlämnade anbud stämmer överens med den beräkningen.