Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bröllopsfesten Älska Älvdalen igång

I väntan på brudparet. Så inleddes bröllopsdagen i Älvdalen. I det här fallet handlade det inte om det förestående bröllopet i Slottskyrkan utan om brudpar för spontanbröllop. Strax före elva var väntan över när paret Anna Martinson och Stefan Hovlund från Huskvarna stegade fram till kyrkoherde Ulf Jonsson.

Det dröjde dock ett tag innan något par var beredda att kliva fram till den väntande prästen eller kommunens borgerliga vigselförättare Stefan Linde, som stod beredda.

– Vi har haft förfrågningar, men med tanke på uppståndelsen så avstod det paret, säger kyrkoherde Ulf Jonsson.

Därtill krävs att papprena ska vara i ordning för att en vigsel skulle bli verklighet.

Kommunens borgerliga vigselförättare, kommunchef Stefan Linde, höll på att få ett uppdrag.

– Paret önskade att slippa uppmärksamhet och drog sig ur när de insåg att det skulle bli svårt att genomföra ett bröllop här och nu utan uppmärksamhet, skrattade Stefan Linde sedan hann snabbt hoppat i kostymen utifall att.

Men strax före elva var väntan över, paret Anna Martinson och Stefan Hovander klev fram, lätt överraskade över den stora uppmärksamheten.

Sonen Joel 8 år, hade hittat en ny kompis och det var viktigare än bröllopet, berättade pappa Stefan.

– Sedan tyckte han att vi var för gamla för att gifta oss, skrattade Stefan.

Paret som en gång studerade på folkhögskolan Skeriol i Mora träffades i Älvdalen för 25 år sedan, förlovade sig för tio år sedan och nu blev det bröllop.

I väntan på det första bröllop passade många på at köa till den champagnefrukost som serverades.

– Jag betalar med mitt eget privata kort, förklarade kommunalrådet Peter Egardts som stod långt fram i kön medan hustrun Lena fick avstå frukost. Genrep inför kyrkokonserten var viktigare.

Strålande sol och älvdalsborna mötte upp till festdagen i Älvdalen, både av nyfikenhet men också för att få vara med till en unik fest. Det långt innan den stora festen i Stockholm drar igång, men i Älvdalen vet man samtidigt hur man festar, även om det bara var bensinmackarnas reklamflaggor som mötte på alltför många tomma flaggstänger.

– Så kan det vara och vi hade lite planer men förhoppningsvis hinner flaggorna upp under dagen, säger Peter Egardt, som istället gladde sig åt att kommunen nu verkligen hamnar på världskartan.