Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brödstrategi som inger obehagskänslor

Det var nog fler än jag som reagerade på intervjun med Leksandsbröds vd Peter Joon 19/6. Om ett företag har en verksamhet som går med förlust, trots att man har gjort allt som kan göras för att förbättra resultatet, så är det kanske riktigt att göra sig av med den verksamheten. Det renhåriga och raka hade varit att Leksandsbröd gått ut och sagt: "Vi har försökt driva Vikabröd i flera år, men det går inte att göra handgräddat knäckebröd i vedeldade ugnar lönsamt, så därför avslutar vi verksamheten och säljer fabriken."

Men det gör inte Leksandsbröd! Man behåller varumärket! Vikabröd är status! Sälja på namnet, men med lägre tillverkningskostnader, är av allt att döma den uttänkta strategin.

Peter Joon påstår att han alltid haft Vikabröd på tallriken till midsommar, och att han kommer att fortsätta med det, eftersom man nu ska starta en elektrisk ugn i Häradsbygden. Där ska man fortsätta tillverkningen av Vikabröd. Det han säger är alltså att bakningssättet inte spelar någon roll! Eftersom degens sammansättning knappast avviker så stort mellan olika sorters knäckebröd, så kan ju en elektrisk ugn fungera lika bra! Tänk, det tror inte jag!

I förlängningen uppstår en del otrevliga funderingar: Det här att man behåller namnet Vikabröd, betyder det också att man rent fysiskt försöker se till att andra bagare inte ska kunna utnyttja fabriken i Stora Skedvi? Har man för avsikt att riva ugnarna och förstöra för andra som skulle vilja baka knäckebröd eller annat bröd där, trots att ingen annan kan använda varumärket Vikabröd? Jag tror inte att det skulle förvåna någon om så skedde.

Ett annat exempel på det som ger obehagskänslor är de sliriga formuleringar jag hittar i reklamen. I Sommarguiden står det till exempel så här: "Vikabröd som kommer från Leksandstrakten har tradition tillbaka till 1923 och torkas fortfarande på stänger vid ugnarna." För det första kommer det inte från Leksandstrakten, utan från Vika, och dessutom är uppgiften att det fortfarande torkas på stänger vid ugnarna helt enkelt fånig!

Det riktiga Vikabrödet får vi väl anse som förlorat. Men det ska bli intressant att se vilket nytt omslag det ska bli på förpackningarna framöver, för inte ens Leksandsbröd kan väl ha mage att behålla Rune Lindströms klassiska bild med texten knäckebröd som handgräddats i vedeldad ugn?

En helt annan sak: Vad har gjorts för dem som kanske jobbat 20-30 år för Vikabröd?

Göran Sundmark

Stora Skedvi

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare