Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brödratrio skapade basebollepok

En tuggummibild på hösten 1957 blev gnistan som fick basebollen att brinna i Leksand. En smakstart på en halvsekellång basebollera.
På lördag firas en halvsekellång framgångssaga i Moskogen.
– Vi skulle egentligen ha firat 55-årsjubileum, säger mannen bakom verket, Ove Leander.

Så här var det. 14-årige Ove Leander låg sjuk därhemma och kunde inte gå i skolan. Klasskompisen Åke Tidigs ville uppmuntra sjuklingen och köpte amerikanskt tuggummi i Gezelius tobaksaffär. Tuggummipaketet innehöll en idrottsbild. Bilden föreställde spelare från den amerikanska nationalsporten baseboll.

Ove och Åke läste lite om sporten på baksidan av bilden men ville veta mera. Därmed föddes basebollen i Leksand (1957) och har under åren resulterat i lång rad av framgångar. 50-årsjubileet grundar sig på att klubben gjorde sitt inträde i Sveriges Riksidrottsförbund år 1962.

Första spelåret i serien var 1964, och det blev guld direkt för Leksand. Vinst med knappa 4–3 mot Bagarmossen. Vid ställningen 3–3 kunde Yngve Gyll från tredje base springa in den avgörande poängen.

– Vi hade alltid bra lag, säger Ove och tänker tillbaka på de åtta SM-gulden åren 1964-75. Totalt har det genom åren blivit 20 SM-guld för basebollklubben. Vidare Europacupspel och många unga leksingar har genom åren deltagit i olika landslagsuppdrag.

50 år med basebollen innebär givetvis stora portioner nostalgi. Brödratrion Leander minns den amerikanske coachen Glenn Gostik åren 1967-68. En sträng tränare som ville ha disciplin.

– Många av oss spelare var rädda för honom, säger Ove.

Ett annat minne för Ove, Kjell och Rune var vid EM-spelet i tyska Wiesbaden 1969. Sångerskan Sarah Leander var ett känt namn och EM-speakern var inte sen att konstatera: "Här har vi tre Leander i det svenska landslaget men ingen är släkt med Sarah".

Jubileumskvällen kommer garanterat att fyllas med ännu mera nostalgi. Var så säker.