Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bröderna Spendrups hedrade för entreprenörskap

Bröderna Jens och Ulf Spendrup bjöd maximalt på sig själva när de hedrades för sitt entreprenörskap på Loka Brunn häromkvällen.
Rungande applåder fick de när de hand i hand blev som barn på nytt och sjöng "jag vill vara en liten stråle för mor och far".

– När vi var små och våra föräldrar hade gäster hemma i Grängesberg, fick vi alltid ställa oss upp och sjunga den här barnvisan. Det gjorde vi så gärna. Vi fick ju betalt, en slant av alla, även om det på den tiden rörde sig om småpengar i 25-öringsklassen, ibland lite mer, förklarar Jens och Ulf.

Innan Jens och Ulf släppte loss hade de vid en ceremoni tilldelats utmärkelsen Paul Harris Fellow, i arrangemang av Ludvika Rotaryklubb. Harris var Rotarys grundare för över 100 år sen, och till hans minne har priset instiftats att utdelas till personer som gjort någon form av samhällsnytta.

Från att stå på gränsen till att läggas ner för 40 år sedan när bröderna tog över Grängesbergs Bryggeri har de gått från dåvarande omsättning på 76 miljoner till i fjol 3,5 miljard. I stället för nedläggning är Spendrups numera störst i Sverige, med verksamheten dessutom koncentrerad till Grängesberg där flera miljarder investerats senaste åren och idag med nästan 500 arbetstillfällen.

Jens och Ulf berättade livfullt om den långa resan och återkom till hur familjen och traditionen präglat utvecklingen.

– Värderingarna och stoltheten hemifrån har hört till våra främsta tillgångar, utöver att vi hållit ihop. Vi har vågat satsa. Några gånger har vi blivit riktigt förbaskade, men även då har vi fattat rätta beslut, berättar dem.

De berättade vidare om tillfälligheternas stora spel när de kom över Loka Brunn som varumärke och egen hälsokälla. Och om ölmärket Elefanten som aldrig blev av utan i stället gav upphov till märket Spendrup.

Loka är numera en stor produkt. För några år sen var man erbjudna en miljard för märket.

– Men vi säljer inte för allt i världen, lika lite som vi släpper verksamheten i övrigt. Den ska förbli kvar i familjen, och vi är oerhört glada över att Grängesberg åter är vår huvudort, säger Jens och Ulf.

På frågan om ett nästa steg och framtiden, svarade bröderna lite försiktigt om att det kanske kan bli en vidareutveckling på Europa.

Jan-Olov Schröder