Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bröder i Militärligan får höga skadestånd

Bröderna Sumonja från "Militärligan" får skadestånd.
De var under tio månader frihetsberövade, misstänkta för delaktighet för mord i Polen.
Efter att ha friats får nu bröderna, som är uppväxta i Falun, tillsammans nära en miljon av svenska staten.

Annons

Det var i augusti 2008 som den tidigare ledaren för Militärligan, Carl Sumonja, numera Thunberg, greps av polis.

Han misstänktes för att tillsammans med sin bror Lennart, som också ingick i rånligan, ha mördat en 38-årig tvåbarnspappa.

Åklagaren påstod att mannen hade lockats till Gdynia i Polen av brödraparet i december 2007. Därifrån återvände aldrig tvåbarnspappan igen.

Trots att ingen kropp hittades anklagades bröderna samt en 37-årig ordningsvakt från Stockholm för människorov och mord.

Motivet till mordet skulle vara ett bråk om pengar.

Tvåbarnspappan hade koppling till det spektakulära värdetransportrånet i Akalla i januari 2005, som visade sig vara en insiderkupp. Även ordningsvakten misstänks för inblandning där. Bytet, som blev 22 miljoner kronor, har inte återfunnits.

Bröderna Sumonja åtalades för mord, men friades i både tingsrätt och hovrätt.

Nu får de skadestånd av staten för de tio månader som de var frihetsberövade. JK anser att eftersom Carl Sumonja hängts ut med namn och bild i rikstäckande tidningar, har lidandet för honom varit mer påtagligt än normalt. Han får därför 390 000 kronor i skadestånd.

Brodern Lennart får än högre ersättning, sammanlagt 600 000 kronor i skadestånd och ersättning för förlorad arbetsinkomst.