Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brödbilar och svält

Annons

Så mycket som 78 procent av etanolen som används som drivmedel i Sverige kommer från spannmål. Över 95 procent tillverkas av mat. Bara 34,4 procent kommer från Sverige. Etanolbilarna kunde alltså även betecknas som brödbilar, med tanke på drivmedelsursprung.

Det vore en sak om brödbilar skulle vara lönsamma på egna meriter. Men dessvärre är vi alla tvungna att betala förbränningen av livsmedel via skatten. Samtidigt stiger spannmålspriserna på spotmarknaden på grund av torka i viktiga odlingsområden med svält som följd.

Kännetecknande för etanolbilar är att de har en avsevärt sämre effektivitet än andra miljöbilar men inte av tekniska skäl. Staten har valt, för att stödja Saab, att subventionera gammal motorteknik som konverterats till priset av någon tusenlapp till spritdrift. Konsumenterna har reagerat på detta. I augusti vara bara 3,6 procent av nyregistrerade miljöbilar brödbilar, eller 1,7 procent av alla bilar.

Jag hoppas att även statliga och kommunala upphandlare i framtiden väljer bort ineffektiva brödbilar och brödbussar.

Dietmar Gleich

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare