Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brittiska BBC gör tv om bandylaget

Det Brittiska medieföretaget BBC är i Borlänge för att göra tv av det Somaliska bandylaget som ställer upp i VM i januari.
BBC är bara ett av många medieföretag som visat intresse för bandylaget.
– Det är en unik historia som tilltalar många, säger BBC-reportern Mary Harper.

Det somaliska bandylaget har fått stor medial uppmärksamhet både i Sverige och utomlands. Team från bland annat Frankrike, Holland, Finland och Norge har besökt lagets träningar den senaste tiden. Den franska nyhetsbyrån AFP var de som först skrev om laget och nyheten spred sig sedan världen över.

– Alldeles nyss ringde de från FN. De ville komma hit och filma i januari, det är helt galet egentligen, säger initiativtagaren Patrik Andersson.

Under tisdagen var ett tremannateam från brittiska BBC på plats vid Tunets IP för att göra intervjuer med två killar ur laget till både tv, radio och webb som kommer sändas både nationellt i Storbritannien, men också ut i världen.

– Vi är här för att träffa spelarna och försöka berätta den här fantastiska historien, säger Mary Harper, reporter på BBC.

På BBC fick de först höra om det Somaliska bandylaget genom en artikel i Dagens Nyheter. Mary och hennes kollegor Tim Mansel och Nick Wooley berättade om idén för sin chef och efter ingen som helst övertalning fick de åka till Sverige.

– Det här projektet är en magisk kombination. Det är en väldigt oväntat, killar från Somalia på is i en småstad i Sverige. Jag tror att den här historien talar till många olika människor, säger Mary Harper.

Hon berättar att hon bevakat Somalia i 20 år och att rapporteringen från Somalia ofta brukar handla om pirater, terrorister, svält och krig. Att media värden runt har fått upp ögonen för laget tror hon beror på att det ger ett nytt perspektiv.

– Det här är en väldigt positiv och varm berättelse som är alldeles unik.