Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brister i information om preventivmedel

Landstinget har beslutat att subventionera alla hormonella preventivmedel för kvinnor under 26 år.
Men i skuggan av p-piller finns det alternativ som unga inte informeras om.
Det menar barn morskan Birgit Linderoth, som vill sprida kunskap om de hormonfria alternativen.

Unga tjejer får ofta axla hela ansvaret för preventivmedelsanvändningen i sina relationer. Men under vilka förutsättningar fattar de sina beslut? På ungdomsmottagningarna i Dalarna har hormonella preventivmedel och kondom förespråkats länge. Samtidigt stiger både antalet aborter och könsjukdomar bland unga i regionen. Enligt Birgit Linderoth är en av anledningarna att de som inte kan eller vill ta hormonella preventivmedel inte erbjuds något alternativ.

– Många verkar uppleva det som att man blir kvinna när man får sina första p-piller. Det framställs som det säkraste alternativet och skrivs ut till de flesta unga tjejer. De förväntas acceptera illamående, oregelbundna blödningar, och förändringar i sin personlighet. De som tvekar skuldbeläggs i stället för att erbjudas existerande alternativ. Resultatet blir att en del inte använder något skydd alls, säger Birgit Linderoth.

Mina Back är samordnare på ungdomsmottagningarna i Dalarna. Hon beskriver hur barnmorskorna i Dalarna gör sitt bästa för att hitta bra lösningar för unga tjejer som vill undvika en graviditet. Men trots att rekommendationen från myndigheterna är att varje individ ska få objektiv information om alla godkända preventivmedel har p-piller en särställning medger hon.

– Jag vet inte hur varje barnmorska arbetar men p-piller är ett välbeprövat alternativ som är relativt enkelt att använda. Hormonella preventivmedel är säkrast och mest önskade bland tonåringar som besöker ungdomsmottagningen för första gången.

Hur mycket information som ges om de hormonfria alternativen förutom kondom vet inte Mina Back. Provkit med pessar och kopparspiral finns inte på alla mottagningar. Alla barnmorskor kan inte heller själva sätta in en kopparspiral.

Mina Back har som uppgift att sprida information om olika metoder och forskning bland Dalarnas ungdomsmottagningar. Men hon kände till exempel inte till att cervixpessar är godkänt för användning. Kunskapsspridning är något hon önskar landstinget skulle satsa mer på.

– Vidareutbildning prioriteras inte från ledningen. Alla barnmorskor jag träffat har varit intresserade av att lära sig nya metoder, men det krävs resurser för att hinna med det.