Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bristen på vårdplatser kartläggs

Att vård på undermåliga vårdplatser ökar riskerna för patienter att drabbas av olika vårdskador är ingen nyhet.

Annons

Just nu samlas data till den första nationella jämförelsen där även landstinget Dalarna deltar.

– Jämförelsen drar upp fakta till ytan och vi hoppas att det leder till att läget förbättras, säger Milan Knezevic projektledare på socialstyrelsen.

Brist på vårdplatser är en verklighet runt om i landet. På 75 procent av sjukhusen i Sverige förekommer överbeläggningar dagligen. Studier visar att temporär placering av patienter på avdelningar där de inte hör hemma kan leda till smittspridning, fördröjd eller felaktig vård, och även dödsfall. Det skapar också stress bland både patienter och personal.

Enligt Hans Liljeberg på landstinget Dalarna är överbeläggningarnas negativa följder är välkända. Dessutom menar han att lösningar på problemet med vårdplatsbrister diskuterats flitigt på landstinget de senaste åren. Det finns åtgärdsplaner på samtliga sjukhus och lasarett i regionen för hur eventuella överbeläggningsproblem ska hanteras. Milan Knezevic på Socialstyrelsen talar om att de flesta sjukhus redan jobbar med att minska överbeläggningar men att det i nuläget sker på olika sätt och efter olika definitioner.

Men nu har Sveriges kommuner och landsting (SKL) tillsammans med socialstyrelsen skapat gemensamma definitioner av problemen. Det möjliggör den första nationella kartläggningen av överbeläggningar på Sveriges sjukhus. Varje dag klockan sex på morgonen, den tidpunkt som visat sig vara mest representativ för hela dygnet, ska sjukhusen rapportera sin statistik i en samlad databas. Statistiken gäller den totala mängden överbeläggningar på sjukhusen och alltså inte för enskilda avdelningar.

Målet är inte att överbeläggningar ska försvinna helt och hållet, det är en omöjlighet att förutse patientströmmar. Det handlar snarare om att överbeläggningar inte ska behandlas som en självklar del av vården och tillåtas ske dagligen.

– Genom det här projektet har vi etablerat gemensamma definitioner av problemet på sjukhusen. Nu hoppas vi på att jämförelserna ska starta en debatt och motivera ledningarna att se till att det händer något, säger Milan Knezevic.

Hans Liljeberg som ansvarar för Dalarnas statistik har registrerat data i snart en månad. Antalet vårdplatser i Dalarna har halverats de senaste 25 åren och i nuläget finns sammanlagt omkring 800 platser. På grund av tekniktrassel saknas fortfarande statistik för sjukhusen i Mora och Avesta men i Falun, Borlänge och Ludvika har det inte skett några överläggningar totalt sett under september.

– Det sker såklart överbeläggningar även på våra sjukhus men jag tror inte att vi utmärker oss på något sätt. Att antalet vårdplaster i Dalarna har halverats beror i huvudsak på att vården har förändrats och patienterna inte behöver ligga kvar på sjukhusen lika länge, säger Hans Liljeberg.