Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brist på valfrihet drabbar kvinnor!

Jag blir så himla arg när det är just inom typiskt kvinnliga yrkesområden som socialismens företrädare nekar privata alternativ och vinstförbud inom välfärdssektorn.

Socialdemokraterna i Smedjebacken röstade i vintras nej till förslaget om valfrihet (LOV) och möjligt entreprenörskap för framför allt kvinnor. Vi inom alliansen har motionerat för att öppna för alternativa arbetsgivare och därmed ökad valfrihet.

Aktuellt är just nu äldreomsorgen i vår kommun, där personalen inte har några valmöjligheter om man inte vill flytta. Låt duktiga entreprenörer få chansen i Smedjebacken!

Med S-majoritetens avslag innebär det att ett privat företag inte har någon möjlighet att driva ett alternativt äldreboende i vår kommun, eftersom det är det "fel" med vinst oavsett kvalitet och pris.

Det är dock inte fel när det gäller företag som bygger äldreboendet eller skolan, eller som levererar läkemedel, utrustning, vårdartiklar, utbildningsmaterial, datorer, IT-program etcetera. Då är det helt okej med stora vinster och multinationella företag. Men allt betalas ju med samma skattepengar.

Var finns logiken och vad är problemet?

I flera andra kommuner är det numera självklart att kunna välja vårdcentral, skola, förskola och äldreomsorg. Få vill tillbaka till ett offentligt monopol.

Det är verksamhetens innehåll och pris som är det viktiga. Ingen ekonomiskt kunnig menar att vinster är dåligt för ett samhälle, inte heller i välfärden. Självklart är det också så att ingen vill driva och ta risker eller investera om man inte får gå med vinst!

Ändå förs kravet fram om förbud mot vinster inom just välfärden med socialistiska slagord.

Frågan uppstår: Är det just inom typiskt kvinnliga yrkesområden som det är så fel och fult med vinst? Är det just för kvinnor inom omsorgen så fel att kunna få möjlighet att välja på flera arbetsgivare?

Ingen skulle drömma om att föreslå vinstförbud inom Metalls område. Tror Kommunal att vinstförbud ger bättre löne- och jobbutveckling för deras medlemmar? Menar Socialdemokraterna verkligen att vinstförbud i välfärden skapar en jämställdare värld eller högre kvalitet?

Vi Moderater i Smedjebacken vill införa valfrihet för alla, oavsett ålder och kön!

Lotta Gunnarsson

representerar Moderaterna i Smedjebacken-Söderbärke.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel