Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brist på bostäder och köpare utifrån trissar Moras bostadspriser

Bostadspriserna i Mora stiger mot rekordhöga nivåer - både för bostadsrätter och villor.
– Köpstarka spekulanter från storstäder har ökat pressar upp priserna - men också att det är så väldigt få bostadsrätter till salu, säger Mikael Olson, mäklare på Fastighetsbyrån i Mora.

På fem år har priserna på bostadsrättslägenheter i Mora kommun stigit - 41 procent. Även priserna på hus har stigit markant - med plus 28 procent. Det visar färsk statistik från Svensk Mäklarstatistik.

För fem år sedan fick du en etta i centrala Mora för cirka 300 000 kronor. För samma etta måste du i dag betala åtminstone en halv miljon kronor. En 3:a för fem år sedan gick loss på cirka 600 000 kronor medan du i dag får räkna med kring 900 000 kronor.

– Den kraftiga prisstegringen på bostadsrätter beror på att det är så få som säljs jämfört med efterfrågan, konstaterar Mikael Olson, mäklare på Fastighetsbyrån.

Vid en koll fredagen den 25 september fanns det exempelvis endast 10 bostadsrätter till salu för hela Mora och Orsa kommuner tillsammans - alla mäklarfirmor inräknade.

Och trycket på visningarna på de få objekt som säljs är stort.

– Inte minst från 40-talisterna som bor i hus i Mora och nu vill sälja för ett mer lättskött boende i en bostadsrätt, vi ser många sådana spekulanter, konstaterar Mikael Olson. Samtidigt finns det ett kännbart tryck från 90-talisterna som nu söker sina första egna boenden.

Att det dessutom är billigare att äga och bo i en bostadsrätt i centrala Mora än att bo i en hyresrätt exempelvis på Klockarhagen vid Utmeland - ökar även det efterfrågan på bostadsrätter, menar Mikael Olson. Även om du tar fullt lån (85 procent av köpeskillingen) för en trea på 900 000 kronor med en månadsavgift på 4 000 kronor blir månadskostnaden lägre än för en hyrestrea på Klockarhagen, där hyran ligger på cirka 6 500 kronor i månaden.

Tjockare plånbok krävs även för att bli husägare

Och gällande huspriserna i Mora kommun - så krävs det en allt tjockare plånbok även där. Också här är utbudet mindre än efterfrågan - samtidigt som allt fler köpare som gjort "bostadskarriär" i storstadsregionerna söker sig till Mora.

– Jag upplever en tydlig ökning av spekulanter utifrån bara nu det senaste halvåret, konstaterar Mikael Olson, och berättar bland annat om familjer som tröttnat på bilköerna och livspusslet i en storstad och som för en markant billigare penning än hemma kan hitta sitt drömhus i en ort som Mora.