Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brev till ledarsidan: Sveriges Radio svarar på krönikörens kritik – "P3 behövs i olika former"

Annons

I en ledare ifrågasätts P3 baserat rapporter om lyssning i FM (alltså etern). Men P3 är mer än en traditionell radiokanal. Det stämmer att lyssnandet på FM-delen minskar, men fortfarande lyssnar nästan 900 000 på den linjära kanalen en genomsnittlig dag. Samtidigt är lyssnarbeteendet bland unga under förändring. Alltfler lyssnar digitalt och "on-demand" och där ökar P3.

P3 ligger bland annat bakom Sveriges största podd "P3 Dokumentär" som varje vecka når ut till nästan en halv miljon lyssnare. De senaste åren har P3 tagit fram flera framgångsrika poddar som landat på topp 20 på Poddindex (branschens gemensamma mätsystem). "Creepypodden i P3", "P3 Musikdokumentär", "P3 Dystopia" är kvalitativa och väl genomarbetade format som kommit till genom tydliga visioner, noggrant journalistiskt arbete och fokus mot P3:s unga målgrupp.

P3 har en viktig roll i att testa och skapa nya format utan att på förhand behöva hänsyn till om det blir en given lyssnarsuccé. Tydligt journalistiskt fokus på den unga målgruppen gör att P3 ständigt lyckas vara nyskapande och ta fram nya kreativa format. Återupplivandet av ljuddrama genom dramasatsningen "P3 Serie" är ett exempel på detta.

P3 Nyheter har också vid sidan av nyhetsuppdateringar linjärt, nyhetsdokumentärer om aktuella nyhetshändelser som når ut till hundratusentals unga. Få nyhetspoddar har en liknande räckvidd idag, i synnerhet inte någon som riktar sig till en ung publik. Utöver det har P3 Nyheter Sveriges största nyhetskonto på Instagram där publiken är med och diskuterar och påverkar innehållet

Så visst behövs P3, i olika former, men ungas lyssnarbeteende och teknisk utveckling gör att vi ständigt måste utveckla det vi gör, både digitalt och i FM allt annat hade varit att inte ta den unga publiken på allvar.

Caroline Pouron

Kanalansvarig P3

SVAR DIREKT

I min krönika i tidningen (20/3) skrev jag om hur radiokanalen P3 tappar traditionella radiolyssnande. Min fråga var huruvida P3 har något existensberättigande i dagens medieklimat. Mitt svar var "nej".

Caroline Pouron, som är kanalansvarig för P3, medger att man tappat lyssnare på den linjära kanalen. Men hon anför samtidigt att P3 ligger bakom ett antal framgångsrika poddar på nätet. Att det väger upp.

Är det P3:s starkaste argument för varför skattebetalarna ska tvingas att finansiera verksamheten? Att man pumpar ut poddar på den enorma poddmarknaden? En marknad vars utbud ökar och ökar för varje dag som går, mycket tack vare privata initiativ och skapare. En marknad som sannolikt snart är att betrakta som tämligen mättad. Och i ett format där lyssnarna inte får till sig de nyhetssändningar som sprängs in i de vanliga FM-sändningarna.

Nej, poddvärlden skulle nog klara sig galant utan P3. Den också.

Bawar Ismail

Krönikör

Annons