Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brev till ledarsidan: "Gabriel Ehrling Perers är vanligtvis sansad – nu drar han slutsatser lite väl snabbt"

Artikel 94 av 102
Omvalet i Falun 2019
Visa alla artiklar

Annons

DT:s Gabriel Ehrling Perers är vanligtvis en sansad skribent och analytiker. Men i ledaren 26/4 om nytt politiskt styre i Falun drar han slutsatser lite väl snabbt.

LÄS ÄVEN:

Gabriel Ehrling Perers: Aningslösa centerpartister och moderater bäddar för politiskt SD-kaos i Falun

Falualliansen har nu styrt i fyra månader. Vi har lagt mycket möda på att formulera mål och strategier som är lätta att förstå och följa av alla som jobbar i kommunen. Vi har mött god respons på detta. Allt handlar om Agenda 2030 och ett långsiktigt hållbart Falun.

Omvalet kom inte som något vi önskade oss mest av allt. Vi har genomfört det på ett bra och respektfullt sätt (enligt Ehrling Perers egen utsago i DT 8/4).

Omvalet skapade ett delvis nytt parlamentariskt läge, men det tydliggjorde också skiljelinjer i Falupolitiken. 

Vi i Falualliansen vill fortsätta det vi påbörjat. Möjligheten kommer delvis att påverkas av ett nytt parlamentariskt läge, men mål och strategier ligger fast och är kända. Vill man vara med på resan är man välkommen. Alla partier i fullmäktige, nämnder och styrelser är potentiella vågmästare. Hur tänkte Gabriel Ehrling Perers själv att Falun ska styras efter valutslaget?

Ledarredaktionens utsaga om framtiden har fördelen att vi får ett facit inom kanske halvannat år. Låt oss ta upp tråden då. Den som fick fel bjuder på lunch.

Mats Dahlström

Centerpartiet Falun

Svar direkt

Att M och KD har en syn på SD som vågmästare i riksdagen, och C och L en annan, är inte konstigt. De senare är liberala och står för sådant som SD avskyr.

Huruvida det går att luta sig på SD är ett hett ämne även lokalt. Just nu tycks C-svaren varierar om man frågar i Falun (ja), Borlänge (nej), Gagnef (ja) och Region Dalarna (nej).

Mest talande är förstås att C och L stoppade Ulf Berg (M) när han ville göra det samma partier nu glatt går med på i Falun: Utan säkring styra i minoritet med SD som vågmästare.

Milt uttryckt kan det bli en utmaning att förklara detta för väljarna.

Klart är att det i formell mening är svårare att styra en kommun eller region i minoritet än att så styra landet. Ändå drev C fram det blocköverskridande "Januariavtalet", för att inte låta SD diktera villkoren i riksdagen. Ett klokt beslut!

Den väg Falualliansen nu slår in på gör att SD i alla blockskiljande frågor kan bestämma om Falupolitiken är blå eller röd. Frågan tycks således inte vara om utan när man förlorar en viktig omröstning.

Sådana misslyckanden kommer verkligen inte att gå att skylla på S, V eller MP (vilket föreslagits av M:s Jan Fors). Det är alltid den som styr som har ansvaret att det inte blir kaos.

Vadet då? Jovisst, får jag fel bjuder jag gärna på lunch! Får jag rätt kan jag bjuda ändå. Det kan behövas lite uppmuntran när Dahlströms Faluallians åkt på pumpen...

Gabriel Ehrling Perers

Politisk redaktör DT

Annons