Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brev till ledarsidan: FN-föreningens fredssträvan stärks av att kommunister föreläser

Jens, du har kritiska synpunkter på FN-föreningen. Du hade varit på mötet vi arrangerade. Det uppskattar jag, vi har inte varit bortskämda med tidningens täckning av våra tidigare arrangemang i vår mötesserie Freden i vår tid.

Det är härligt att fredsfrågan är så viktig för dig så du sätter av tid en söndagseftermiddag och kommer och lyssnar.

Synd att du inte tog dig tid att stanna och smaka på vårt goda fika och delta i det efterföljande samtalet mellan inledaren Pål Steigan och åhörarna. Kanske hade din ledare sett annorlunda ut då.

LÄS MER: Vänster- och högerextremister har samma eländiga konspirationsteorier om USA

För jag tror du har fått något om bakfoten! Anledningen till mitt och andras engagemang i Falu FN-förening är en stor oro. Vi vill inte att historien ska upprepa sig.

Min farfar dog i Hitlers koncentrationsläger och min far måste fly två gånger – först från Tyskland på 30-talet och sedan från Norge när nazisterna kom dit. Hitlers världskrig var orsaken till FN som tog på sig uppgiften att rädda kommande släktled undan krigets gissel.

Vi i FN-föreningen vill hjälpa till att bygga en stark fredsrörelse mot den upprustning och krigspropaganda som vi upplever i världen och i Sverige. I det arbetet vill vi samla alla som delar vår oro.

Vi är partipolitiskt obundna, för oss är det inte viktigt vilken röstsedel man stoppar i valboxen och vi frågar inte heller varandra om partibeteckning. Därför har vi inbjudit föreläsare från hela det politiska fältet – inte för vad de röstar på utan för den kunskap de har som är värdefull.

Du är upprörd för att vi har inbjudit en som kallar sig kommunist till att inleda ett samtal och du är upprörd för att Falu kommun har gett oss ekonomiskt bidrag till mötet.

Menar du att vi ska stänga ute dem som har fel etikett? Hur stark fredsrörelse får vi då?

Temat för söndagens möte var Krig och flyktingar – hur ser alternativen ut? Jag tycker att Steigan hade en hel del att komma med när det gäller bakgrunden och krafterna som driver fram krigen.

Efter fikat hade vi ett bra samtal om vad vi kan göra här i Sverige för att stärka fredens krafter. Många blev inspirerade av mötet och flera anmälde intresse att arbeta för fredsfrågorna! Men du tycker i din ledare att Steigan är en eländig konspirationsteoretiker.

Hur du tycker vi ska stärka freden diskuterar vi gärna, det samtalet inbjuder jag dig till på stående fot!

Och försök inte koppla ihop FN-föreningen och mig med nazism!

Helge Sonntag

Ordförande i Falu FN-förening

SVAR DIREKT: Koppla ihop dig och FN-föreningen med nazism? Läste du min text alls?

Nej, jag skulle alltså inte, som ordförande för FN-föreningen, i min strävan efter en fredligare värld, vända mig till en bekännare till den ideologi vars ledande politiker under 1900-talet mördade 100 miljoner människor.

Jag skulle inte se det som att det stärkte fredsrörelsen alls, faktiskt. Att göra kommunism till en fråga om att ha "fel etikett" är grovt av en ordförande i en FN-förening.

Steigans kommunistiska analys av världen i söndagens föreläsning var mycket riktigt djupt förvriden och öppet konspiratorisk. Allt annat hade förvånat mig. Han är ju mycket tydlig med sin kommunism.

Jag kommer gärna till FN-föreningen och öppnar ett samtal om totalitära ideologier och Steigans världsbild. Först verkar dock FN-föreningen behöva ta del av skolmaterialet som finns hos Forum för levande historia. Jag rekommenderar särskilt materialet med samlingsnamnet Kommunistiska regimers brott mot mänskligheten.

Efter den historiska genomgången kan vi prata mer om kommunismen i dag. Om hur Kuba konsekvent bryter mot FN-konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter (ICCPR) (som landet inte ens skrev på förrän för tio år sedan).

Sedan kan vi ta den 320-sidiga FN-rapporten om situationen i kommunismens föga fredliga Nordkorea, som kom för tre år sedan. Detta genommilitariserade kommunistland framstår i dag som det värsta helvetet på jorden. Kommunisternas tortyr utförs på sätt som är svåra att ens ta in.

Föreningen vill ju motverka att historien upprepar sig. Säg bara till när ni är färdiga med studiematerialet från Forum för levande historia så kommer jag gärna till er efteråt.

Jens Runnberg

Politisk redaktör