Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brev till ledarsidan: "Det är slentriankritik av er att SVT skulle vara ytliga"

Annons

Lisa Magnusson skrev häromdagen nedlåtande om SVT. Det är hon självfallet i sin fulla rätt att göra.  

Hennes slutsats, "Slopa licensavgiften, eftersom den är lika daterad som tv-innehavet, och lägg i stället kostnaden på skattsedeln", är det inte mitt bord att kommentera. 

Jag önskar resonera kring två av Magnussons teser om SVT: 

1. Debattprogrammet SVT Opinion Live utgörs av människor som skriker i munnen på varandra utan att någon får något sagt. 

Det är ju inte sant. Lisa Magnusson fortsätter den tröttsamma agitationen som var återkommande gentemot programmet Debatt.

Rimligen har inte Magnusson följt Opinion Live – det skriks inte och människor får visst något sagt. Många andra har just kommenterat förändringen mellan Debatt och Opinion Live.

Om engagerade människor i ett samtal försöker vinna ordet så är väl inte det märkligare än vad som sker vid vilket fikarum eller runt vilket köksbord som helst?

 2. Jag utgår från att SVT:s ängsliga ytlighet bottnar i en vilja att vara tillgänglig, och det är i grunden fint, för det är ju det som är folkbildning. Men det är ett missförstånd att tillgängligt är detsamma som lättsamt. 

Låt mig kort redogöra för några titlar som samhällsavdelningen i Göteborg producerat under senare tid: 

Absolut svensk om vardagsrasism med Soran Ismail, Vi kallas tiggare med Alexandra Pascalidou samt Håll käften – eller dö, med Lena Sundström. Alla är profilerade program med ett underliggande tema; mänskliga rättigheter. 

Därtill gör vi kvalificerade intervjuer i Min sanning med Anna Hedenmo, nya och hyllade programmet Idévärlden och Dold, ett nytt program som framgångsrikt drivit undersökande journalistik mot yngre människor.

Samtidigt med detta har vi varje vecka internationellt erkända Uppdrag granskning – som kanske mer än något annat program har satt avtryck i svensk samhällsdebatt. 

Jag är övertygad om att samtliga programansvariga skulle kunna korrigera Magnussons slentrianmässiga uttryck om SVT – det finns återkommande undersökningar som visar att vi ytlighet inte är vårt signum. 

Jag tycker Magnusson ska argumentera juste för sitt politiska förslag om hur public service ska finansieras. Som det är nu gör hon inte det. 

Robert Olsson 

Programchef SVT Göteborg

SVAR DIREKT: Det är uppenbarligen slitsamt att vara programchef Robert Olsson.

Själv ser han Opinon Live som en stolt fjäder i SVT:s folkbildningshatt – ändå ”fortsätter den tröttsamma agitationen” om att fördjupning är omöjlig när man på 44 minuter ska hinna introducera och debattera tre olika ämnen samt tillfråga en folkets panel.

Och när han framhåller alla tunga program som SVT faktiskt gör? Ja, då har andra fräckheten att framhärda i att det inte är tillräckligt.

Som sten på börda kommer sedan det eviga tjatet om att de stora pengarna de facto går till lättsamma program i kategorierna underhållning och sport.

Kanske är det verkligen programchefens uppgift att "korrigera" (sic!) denna kritik.

Eller så kanske det vore bättre om han försökte att, med öppet sinne, börja lyssna och ta den till sig?

Lisa Magnusson

Annons