Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BREV TILL LEDARSIDAN: "Det är inte jag som påstår att hjärntumörerna blir 1000 procent fler"

När sakargumenten tryter tar personangreppen över. Jens Runnberg kallar mig för konspirationsteoretiker och antyder att jag kanske även är klimatförnekare, tror på troll och så vidare. Genom historien har många sanningssägare förföljts på det sätt Runnberg använder sig av. Med tiden har dock många av de förföljda fått upprättelse. Kunskap vinner oftast i längden.

Om jag i en motion skulle använda mig av en forskningsrapport som visar att ett vist bilmärke rostar mer än andra så skulle Runnberg i logik med sitt sätt att läsa mina motioner påstå att det är jag som påstår att bilarna rostar. Men det är ju forskningsrapporten som visar att det är så.

Runnberg antyder att 1000 procent skulle vara en överdrift från min sida. Men om man betänker att 100 procent av exempelvis 40 är lika med just 40 så borde det vara enkelt att inse att 1000 procent av 40 är lika med 400. Tusen procent är en ökning med tio gånger.

Jag skulle naturligtvis inte välja att skriva 1000 procent i en debattartikel men i en motionstext tycker jag det är säkrast att citera källan ordagrant. Cancer som anses kunna kopplas till mikrovågor, icke joniserande strålning eller trådlös kommunikationsteknik har i flera studier redan kunnat konstateras öka fyra gånger. USA:s nationella Cancer Institut har i långtidsstudier på företag där personal utsätts för höga strålnivåer sett ökningar på tio gånger.

I de aktuella texterna väljer forskarna att formulera sig om en risk för ökad cancer om tusen procent. Det är alltså inte jag som påstår det utan ett amerikanskt forskningscenter.

Jan Lindholm (MP)

Riksdagsledamot

SVAR DIREKT: Det är ett fascinerande politiskt tänkande man får inblick i här. Menar Jan Lindholm att han inte har något ansvar för faktaunderlaget i de motioner han anmodar riksdagen att ha som underlag för de yrkanden han lägger fram i sina motioner?

Tillämpar han uttrycket att "det är fel att skjuta budbäraren" när det gäller sina egna förslag? Lindholm får börja umgås med tanken på att han faktiskt har ett ansvar för det som står i hans riksdagsmotioner!

I sina motioner utgår Jan Lindholm ifrån att de gränsvärden som Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd tagit fram, efter att forskare sammanställt vetenskapsläget, i själva verket är helt fel, för att Lindholm personligen hittat annan "forskning".

"Sanningssägaren" Lindholm (som inte heller kan räkna procent - om 40 ökar till 400 är det en ökning med 900 procent) kommer att fortsätta granskas journalistiskt av DT:s ledarredaktion.

Eftersom Jan Lindholm åtminstone tycks tro på det som Riksdagens Utredningstjänst kom fram till när det gäller hemliga utsläpp av farliga kemikalier från flygplan, nämligen att chemtrails är en myt och vanföreställning, så föreslår jag Lindholm låter samma instans utreda om mobilstrålningen kommer att öka antalet hjärntumörer med 1000 procent på tio år, vilket ju Lindholm (och ingen annan) påstår i riksdagsmotionen 2013/2014:Fö255.

Sedan mobiltelefoni började användas har för övrigt hjärntumörerna minskat, inte ökat.

Lindholm bortser konsekvent från det samlade vetenskapsläget och hänvisar genomgående till studier som bekräftar hans konspirationsteorier, aldrig till några andra.

Lindholm är en stark kandidat till utmärkelsen "Årets förvillare" som delas ut av föreningen Vetenskap och Folkbildning.

Jens Runnberg

Politisk redaktör