Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brev till ledarsidan: "Centerpartiet i Hedemora är för friskolor"

 
Bildningsnämndens sparpaket i Hedemora
Visa alla artiklar

Annons

I Hedemora kommun går 22 procent av eleverna i friskolor, vilket är högsta andelen av elevandelen i alla kommuner i länet. Den siffran tyder enligt mig inte på ett motstånd mot friskolor, utan tvärtom.

LÄS ÄVEN:

Emma Høen Bustos: S, C och V ansvariga när skolnedläggning riskerar att drabba Hedemora

Brev till ledarsidan: "Att säga att skolan inte är prioriterad av Hedemoras kommunledning är fel"

Ledare: Olympicaskolan tillbakavisar kritiken – "Det är inte vårt fel att kommunens budget inte går ihop"

Vi centerpartister är för individens frihet att välja vad som är bäst för just mig och min familj. C är för alternativ barnomsorg och skola och valfrihet i välfärden. Fristående skolorna i Hedemora har varit och är utvecklande för kommunens skolor som helhet.

Det finns ingenstans i brevet som intervjun i DT (14/8) hänvisar till, som säger att friskolorna är orsak till skolans svårigheter att nå budget. I brevet står att, bildningsnämnd och -förvaltning i Hedemora har en större utmaning att göra omställningar i sin verksamhet.

Det är olyckligt att ledningen för Olympicaskolan – och DT:s ledarredaktion – valt att ta den formuleringen som ett uttryck för att jag lägger någon skuld på friskolorna. Vi i C anser att alla elever i Hedemora ska ha en likvärdig möjlighet att klara sin skolgång på ett bra sätt, oberoende om huvudmannen är kommunal eller privat.

Den 19 januari i år var jag på företagsbesök på Olympicskolan efter det Fredrik Ahlgren kontaktat mig och ville träffas. Olympicaskolan är ett privat företag och därför bad jag honom att kontakta det kommunala näringslivsbolaget för att boka ett företagsbesök. Detta då bolaget har uppdraget att boka företagsbesök. Jag träffade både Fredrik Ahlgren och Åsa Ahlgren Peters, tillsammans med representant från näringslivsbolaget och ersättare för kommunstyrelsens ordförande (S).

Jag upplevde mötet som intressant och positivt. Vad jag kommer ihåg så diskuterade vi var den politiska diskussionen vad gäller skolan skulle ligga. Vi kom fram till att den hör hemma hos bildningsnämnden, där den djupare kompetensen finns för just den här verksamheten.

Jag håller med Fredrik när han säger att friskolorna bör involveras i planeringen inför framtiden för att få en så komplett bild som möjligt över skolans framtid.

Fristående skolornas elever är också kommunens elever.

Kristina Lundgren (C), kommunalråd Hedemora