Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bredband tydligt landsbygdsbesked

Annons

Det finns ingen anledning att misstro regeringens ambitiösa landsbygdsprogram som deltagande statsråd lyft fram under årets landsbygdsriskdag. Enbart uppställningen av statsråd under riksdagen innebär en viktig markering. Sedan förra året är det landbygdsdepartementet som har det övergripande ansvaret för landsbygdens frågor i regeringen. Därför var det logiskt att Eskil Erlandsson (C) hade kallats till Ronneby för att bli alliansens avslutande budbärare till landets alla ombud vid riksdagens avslutning.

Erlandsson är inte alltid övertydlig om vad han vill. Hans besked till ledamöterna i landsbygdsriksdagen besannade denna linje. Erlandssons besked var mer allmänna än konkreta. Det viktigaste riksdagsbeslutet var att den anslår 600 miljoner kronor i nästa års budget till bredbandsutbyggnad på landsbygden. Pengarna ska delas ut under 2012-2014 och beräknas räcka till 30 000 hushåll.

För att regeringen ska bli trovärdig i synen på landsbygdens betydelse krävs mer av de åtgärder som den som bredbandssatsningen representerar. Det vill säga mätbara insatser för landsbygdens bästa.