Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brann ner innan rivningen

Tallmons bystuga var i så dåligt skick att den måste rivas.

Nu har byggnaden i stället brunnit ner till grunden.

– Det rubriceras som mordbrand, säger polisens utredningsledare Jan Barck.
Det var strax före tre i går morse som larmet kom om att det brann i Tallmons bystuga. När räddningstjänsten kom dit var huset övertänt och gick inte att rädda. I stället fick man koncentrera sig på att förhindra att elden spred sig i träd och mark.
Åtskilliga timmar senare brann det fortfarande i de kolnade rester som är det enda som blev kvar av bystugan. Securitas var på plats för att vakta det avspärrade området.
Polisen misstänker att branden är anlagd och man räknar med att kunna genomföra en teknisk undersökning under fredagen.
Tallmons bygdegård ägs av kommunen men drevs i många år av Tallmons fritidsförening som samlingslokal, men till slut var den i så dåligt skick att den återlämnades till kommunen.
Elen var utdömd och det fanns stora fukt-och mögelskador på huset. Under förra årets storm blåste även flera träd ner på byggnaden och orsakade skador.
De sista åren användes den enbart som förråd av kommunen.
– Men det fanns ingenting i den när den brann. Den var besiktad och tömd, berättar Britt-Marie Nilsson hos Tunabyggen som förvaltar fastigheten åt kommunen.
Det har sedan länge funnits långt gångna planer på att riva huset, även om det slutgiltiga beslutet inte klubbats ännu.
– Vi ansåg att byggnaden var så dålig att det är bättre att riva den så det finns chans att bygga nytt eller göra något annat på platsen, säger kommunens fastighetschef Ingrid Brodin.
Ing-Marie Nilsson är den som fått i uppdrag av kommunen att förbereda för en rivning.
– Arbetet med att ta ner elmätare och vattenmätare gjordes nu i oktober. Och även arbetet med att proppa igen vattnet i gatan, berättar hon.
Beskedet att bystugan brunnit ner till grunden kändes overkligt, menar Ing-Marie Nilsson.