Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brandutbildning måste läggas ned

Bränder i byggnader har minskat med 80 procent sedan Leksands Brandkår för sex år sedan började åka ut i byarna och utbilda allmänheten.
Nu vill staten att det förebyggande arbetet ska koncentreras till skolorna i stället.

Annons

– Jag förstår inte hur de tänker? De är helt fel ute, säger brandbefälet Mats Brolin som är ansvarig för den externa förebyggande brandutbildningen i Leksand.

De senaste sex åren har han och kollegorna besökt 35 av 36 bystugor i kommunen och hållit utbildningar kvällstid.

– Våra riskanalyser visar att det är hemma hos folk som det sker flest bränder och då måste vårt förebyggande arbete koncentrera sig på det, fortsätter Brolin.

Och att man hittat rätt koncept visar både intresset - flera byar har bett om återbesök både en och två gånger - och resultatet.

– Under åren vi hållit på har vi minskat bränder i byggnader från 25 per år till fem - det är helt otroligt vad folk har tagit till sig av informationen! berömmer Mats Brolin.

Men nu är det alltså slut på de lyckade träffarna. Staten skjuter inte längre till några pengar till sådana här förebyggande utbildningar - nu ska skolorna prioriteras.

– Helt plötsligt kom det beskedet. Jag måste nu ringa runt och avboka byträffar eftersom den här aktiviteten inte ligger med i vår budget, säger en mycket besviken Mats Brolin.

– De statliga pengarna borde inte vara knutna till speciella projekt, utan användas till det som respektive riskanalys visar är det mest aktuella.

Om att byta inriktning och i stället koncentrera sig på skolorna säger han:

– Jag vet inte när vi hade någon brand i en skola senast förutom i en papperskorg i Insjön för flera år sen. Jag är rädd att vi väcker en björn som sover om vi går ut i skolorna och visar en film där elever står och berättar hur de fick vara hemma flera dagar för att skolan brunnit - och rektorerna håller med mig.

– Skulle det bli ett problem här hos oss sätter vi naturligtvis in alla klutar, men ändringen från att rädda liv till en mer ekonomisk prioritering känns inte alls bra, säger han.

Förhoppningen nu är att hitta ett sätt att jobba in utbildningsträffarna i budgeten så de kan fortsätta - samt att politikerna ska få upp ögonen.

– Jag hoppas verkligen att de förstår vad det betyder. Numera går använder vi rökgasfläkten mer än vattensprutorna. Om det börjar brinna har folk utrustning hemma och kunskap att använda den.

Vad kostar det att fortsätta utbildningen?

– Cirka 10 000 kronor i materiel och cirka 100 000 kronor i personalkostnader om året - om vi skulle jobba som i dag. Det är inga stora summor men de är otroligt effektivt använda.

– Jag har jobbat som brandman i drygt 30 år och utbildningarna i byarna är de mest betydelsefulla insatser jag har gjort!

Fotnot: Utbildningen i Insjön på måndag kväll är den sista.