Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brandstationerna säljs

Gagnefs tre brandstationer säljs till Räddningstjänsten Dala Mitt.
Men kommunfullmäktiges beslut föregicks av en lång och stundtals het debatt och togs genom två voteringar. Flera ledamöter gav näring åt debatten genom att kasta in politiska brandfacklor – bildligt uttryckt – i form av partilokalssubventioner, läckande tak och en hög av frågetecken.

Annons

Kommunalförbundet Räddningstjänsten Dala Mitt har fått lägre anslag än vad förbundet begärt och måste kostnadseffektivisera verksamheten.

Därför har förbundet ansökt om att få köpa brandstationerna i Gagnef och förlänga avskrivningstiden, vilket enligt förbundet sänker årskostnaden med 300 000 kronor.

Förbundschef Leif Andersson informerade om förbundets ekonomi och verksamhet. Han sa att förbundet garanterar att de andra verksamheter som bedrivs i stationerna får vara kvar efter ett köp och att kommunen har rätt att i framtiden köpa tillbaka fastigheterna till det då bokförda värdet.

Stefan J Eriksson (M) undrade om Dala Mitt tänker fortsätta att hyressubventionera den S-lokal som "Gagnefs kommun i dag subventionerar med 50 000 kronor per år", Christer Iversen (FP) ifrågasatte om någon kunde vara jävig i frågan med anledning av att S hyr en lokal i Gagnefsstationen och Irma Rönnbäck (M) tyckte att frågetecknen kring affären motiverade en återremiss.

Jaak Kerstell (C) ville ha bättre besked om hur mycket nödvändiga underhållsåtgärder kommer att kosta och hävdade att en förlängning av avskrivningstiden inte ger några besparingar, utan flyttar kostnaderna längre fram och att det kan innebära att kommunen kan komma att få köpa tillbaka fastigheterna till ett bokfört värde som då är högre än det egentliga värdet.

Bo Billborn (S) svarade att S varit tillmötesgående som nöjt sig med en oppositionsrådslokal i Gagnefsstationen när kommunen inte hade någon lämplig lokal i kommunkontoret:

– Det är mot den bakgrunden hyresnivån ska ses.

Anders Bengtsson (KD) tyckte att beslutsunderlaget var bristfälligt och att kommunen av trygghetsskäl ska behålla stationerna. Erik Warg (C) berättade att behovet av underhåll av Mockfjärdsstationen är akut; att taket läcker så att brandmännen tvingats flytta skåp för att deras kläder ska vara torra.

Sofia Jarl (C) och Alf Johansson (S) "släckte debattflammorna" genom att betona att Dala Mitt gör ett bra jobb och att brukaren också bör äga stationerna när det är ekonomiskt fördelaktigt och ger förutsättningar för fortsatt bra räddningstjänst.

– Det här innebär ju också att vi har tre räddningskårer kvar, sa Alf Johansson innan fullmäktige klubbade försäljningen.