Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brandmannen är enda alternativet

Aktivitetshuset Brandmannen är det enda alternativet när Leksand ska starta en familjecentral.
Det är beskedet från politikerna i utskottet för lärande och stöd samt samarbetspartnern Landstinget Dalarna.
Trots att man redan nu vet att det blir trångt och att det finns motstånd från de som nyttjar lokalerna i dag.

I en och en halv timme diskuterade utskottet för lärande och stöd i tisdags planerna på att inrätta en familjecentral i aktivitetshuset Brandmannen på Fiskgatan.

– Vi är alla helt eniga om att vi ska satsa på en familjecentral och det har varit mycket viktigt att vi verkligen fått säkerhet i den delen av frågan, säger utskottets ordförande Sakarias Winberg (KD) som även var med och lanserade idén om en familjecentral för flera år sedan.

Däremot har själva placeringen av verksamheten varit en het potatis - både bland politikerna och allmänheten.

I februari 2010 gick gamla och unga på Brandmannen samman och sa stopp och ett nytt försök att hitta alternativa lokaler gjordes.

– Vi har verkligen försökt, men det finns inga andra passande lokaler, säger sektorschef Lars Nyberg som haft ansvar för de senaste utredningarna i frågan.

– Det finns inte heller några pengar att bygga nytt för, så då får vi göra det bästa av det vi har och det blir en påbyggnad på Brandmannen, fortsätter Nyberg.

Länsstyrelsen som tidigare varit tveksam till en påbyggnad på den gamla vagnhallen, har nu ställt sig positiv till en påbyggnad i andra änden av huset - delen närmast missionskyrkan.

Till den påbyggnaden skulle då den större samlingssalen som i dag ligger i vagnhallen flyttas. Något som pensionärerna protesterat kraftigt mot då endast en liten hiss skulle finnas att tillgå och man ser stora problem då många medlemmar har rullatorer och permobiler.

Sakarias Winberg bemöter kritiken med en retorisk fråga.

– Ska vi prioritera barn och familjer eller äldre som får köa när de ska åka hiss till ett månadsmöte?

När det gäller ekonomin för det hela så finns ursprungsinvesteringen på 16,1 miljoner kronor med i 2013 års budgetförslag.

Samtidigt så kräver den planerade utbyggnaden ytterligare medel som kommunstyrelsen måste skjuta till för att bygget ska bli av.

Dessutom aviserade kommundirektör Göran Wigert vid fullmäktiges möte i måndags att det finns risk att flera objekt i investeringsbudgeten för 2013 kan få vänta för att få kommunens ekonomi i bättre balans.