Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brandman åtalas för vållande till annans död

Föraren av brandbilen som körde ner i en ravin i Tolvsbo utanför Smedjebacken i höstas åtalas misstänkt för grov vårdslöshet i trafik och för vållande till annans död i två fall.

Det har gått nästan ett år sedan brandmännen Tobias Bäckström och Harri Lehto omkom i den svåra olyckan då en brandbil körde av vägen i Tolvsbo. Ett antal teorier framfördes om hur olyckan hade gått till och utredningen drog ut på tiden.

Nu är utredningen klar och enligt kammaråklagare Kristofer Magnuson var det föraren av brandbilen som orsakade olyckan.

Han är hemmahörande i Smedjebacken och enligt åtalet körde han, under utryckning, brandbilen i för hög hastighet genom en vänsterkurva med skymd sikt och dessutom höll han för långt till vänster på körbanan.

Så när han sent upptäckte ett mötande fordon tvingades han göra en hastig undanmanöver åt höger varvid brandbilen hamnade utanför högra vägkanten, varefter det blev ett kast åt vänster och brandbilen åkte av och ner i en ravin och kolliderade med ett träd.

En mängd förhör har genomförts under utredningen och kammaråklagare Magnuson har som bevis bland annat noterat uppgifter från två passagerare i brandbilen och en man som i bil mötte brandbilen.