Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pizzeria övertändes – en man räddades från balkongen: "Fastigheten är förlorad"

Räddningstjänsten larmades på tisdagseftermiddagen till en brand i en pizzeria i Skogsbo i Avesta. Det handlade om en fullt utvecklad brand i byggnaden och räddningsledaren uppmanade alla som befann sig i området att gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation, en uppmaning som hävdes strax före klockan 22 på kvällen.

Annons

Se en repris av vår livesändning från platsen:

Vid klockan 16.22 på tisdagseftermiddagen kom ett larm om en brand i en byggnad i Skogsbo, Avesta kommun.

Räddningstjänsten i Avesta, ambulanser samt polis ryckte ut till platsen där det visade sig handla om en fullt utvecklad brand i den byggnad där Skogsbo pizzeria är belägen.

Vår reporter på plats rapporterade att räddningstjänsten bar i väg någonting som liknande gasolflasor från byggnaden.

En fastighet med en pizzeria, bostäder samt ett garage, i Skogsbo i Avesta totalförstördes i en brand på tisdagseftermiddagen.

– Det var riktigt dramatiskt när jag kom hit, då lyfte räddningstjänsten ut en man som bor i huset genom balkongen, säger reporter Kenneth Westerlund.

Räddningstjänsten jobbade sedan med att försöka hindra att branden spred sig till närliggande byggnader. Man spärrade av ett område runt den brinnande byggnaden.

Ett 30-tal brandmän arbetade med släckningsarbetet.

Ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA, gick ut till allmänheten i Avesta och Skogsbo där räddningsledaren uppmanade alla som befann sig i området att gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.

– Vi hade möjlighet att skicka ut ett lokalt VMA, som gick ut via "Hesa Fredrik" över Skogsbo och Högbo. Alla tutorna i hela Avesta kommun behövdes alltså inte användas. När räddningstjänsten bedömer att faran är över så kommer signalen för faran över att skickas ut i samma kanaler. Då blir det en 30 sekunders sammanhängande signal som sänds ut via "Hesa Fredrik", berättade Linda Bengtsson, som är presschef på SOS Alarm.

Denna rekommendation hävdes sedan av räddningsledaren strax före klockan 22 på tisdagskvällen.

Här ovanför kan du höra vår intervju med Daniel Lundin, pressbefäl på räddningstjänsten, som berättar mer om branden och räddningstjänstens arbete på platsen.

Daniel Lundin är pressbefäl på räddningstjänsten och berättade i vår livesändning om läget på platsen.

– Vid 16-tiden fick vi ett larm om en brand i ett garage, som är sammanbyggt med en pizzeria. Vi såg en kraftig rökpelare när vi åkte hit. Det var mycket folk som mötte upp oss på platsen, så vår första uppgift blev att få bort människorna. Sedan fick vi informationen om att det fanns folk kvar inne i byggnaden. Vi fick ut tre personer, ingen av dem är allvarligt skadad. Någon av dem har fått rökskador.

Fastigheten blev totalförstörd.

Sedan spred sig branden.

– Fastigheten är förlorad men branden har inte spridit sig till någon annan fastighet i närheten. Den här fastigheten består av ett garage, en pizzeria samt bostäder.

Finns det gasolflaskor i huset? Vi hörde en explosion.

– Ja, det finns gasolflaskor där inne. Explosionen kom förmodligen från en sådan flaska, det vet vi inte ännu eftersom vi inte har kunnat gå in i byggnaden ännu, säger Daniel Lundin.

Vad händer nu?

– Just nu håller vi på att bevaka så att branden inte ska sprida sig till husen bredvid. Intensiteten på branden har minskat. Vår nästa uppgift blir att kyla ner så att inte fler gasolflaskor kan explodera, säger Daniel Lundin.

Räddningstjänsten kommer att finnas kvar på platsen hela natten.

Ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, skickades ut lokalt över Skogsbo och Högbo.

– Det var på grund av röken. Ingen rök är nyttig att andas in. Vi visste inte hur vindriktningen var, det hade inte varit så bra om röken hade blåst in över bostadsområdet. Men vinden var väldigt gynnsam för oss, det blåste inte alls så röken steg rakt uppåt. Dessutom finns det risk att dessa gasolflaskor ska explodera.

– Vi har satt upp avspärrningarna på så pass långt håll att det ska vara säkert att vistas bakom avspärrningarna, säger Daniel Lundin.

Rekommendationen till allmänheten om att hålla sig inomhus hävdes som sagt av räddningsledaren strax före klockan 22 på tisdagskvällen.

Larmet om branden inkom vid klockan 16.22 på tisdagen.

Upp till 30 brandmän jobbade med branden.

– Nu är vi ungefär 25 stycken som är på plats. Ambulans och polisen är också på plats. Vi kommer nog att bli kvar på platsen en bit in på morgondagen. Däremot kommer vi att minska på avspärrningarna successivt, säger Daniel Lundin.

På onsdagsmorgonen gav Robert Sundin, räddningsledare, följande besked:

Vi är fortfarande på plats för efterbevakning, till att börja med till klockan nio och sedan görs en ny undersökning på plats. Det kan börja brinna igen så vi går runt och stänker vatten så det inte sprider sig.

LÄS ÄVEN: Polisen misstänker att brott kan ligga bakom storbranden i Avesta

LÄS ÄVEN: [+] Gert och Ingrid flydde från det brinnande huset i Skogsbo – fick hjälp av "Avestas änglar"

■■ TIPSA! Vet du mer? Har du film/bild? kontakta oss här

En fastighet med en pizzeria, bostäder samt ett garage totalförstördes i en brand på tisdagseftermiddagen.

Tre personer befann sig i fastigheten. Räddningstjänsten fick ut trion och ingen av dem ska vara allvarligt skadad.

Fastigheten gick inte att rädda. Vi sände live från platsen i omkring två timmar.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android