Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brandbil störtade ned i ravin

Två brandmän, 32 och 43 år, från Smedjebacken omkom och tre andra fördes på torsdagen till Falu lasarett för vård sedan en brandbil under utryckning gått av länsvägen i Tolvsbo och störtat ned i en djup ravin.

Händelsen väckte stor förstämning i Smedjebacken, hos räddningstjänsten i synnerhet. Krishanteringen startade omedelbart.

Det var vid lunchtid som länsalarmeringscentralen fick bud om händelsen och ett stort räddningspådrag dirigerades ut. Olyckan inträffade när styrkan från Smedjebacken var på väg till en singelolycka på vägen mellan Malingsbo och Kloten.

Nära Ormnäset i västra delen av Tolvsbo kom brandbilen så långt ut på högra sidan att hjulen skar ned i dikesgruset. Sekunderna senare sladdade ekipaget över körbanan och rammade vägräcket på vänstra sidan i färdriktningen. Brandbilen gick igenom och kolliderade med en kraftig björk innan den störtade ned i en djup ravin.

Uppgifter på olycksplatsen gjorde gällande att brandbilen fick möte med en lastbil och att det blev upprinnelsen till den tragiska händelsen. Det bekräftades senare av räddningschefen Lars Andersson.

– Föraren fick lov att styra mot höger för att undvika en kollision, konstaterade han vid en presskonferens i kommunhuset senare under eftermiddagen.

Det är oklart om lastbilens chaufför blev varse vad som hände efter mötet med brandbilen.

– Det har talats om en grusbil men vi vet inte ett smack om lastbilen eller chauffören, konstaterade Kjell Lundberg, polisområdeschef i Västerbergslagen.

Räddningschefen kunde vidare berätta att tre av brandmännen hade tagit sig ur brandbilen när undsättningen kom till platsen. De var medtagna men kontaktbara medan de två andra satt fastklämda i fordonet.

Brandbilen demolerades svårt och hytten mer eller mindre krossades. Delar av bilen och diverse utrustning spreds i terrängen. Det var en ohygglig syn som mötte kollegerna från Ludvika med flera räddningskårer när de kom till undsättning.
Räddningsarbetet blev komplicerat och det tog sin tid innan de fastklämda hade klippts loss och burits upp till vägen för transport i ambulanserna.

Enligt uppgift kom summa sju ambulansbilar, inklusive en lättambulans, från såväl Ludvika som Borlänge, Falun och Fagersta till olycksplatsen. De allvarligt skadade fördes till Falu lasarett för vård. Den svårast skadade fördes, enligt uppgift, vidare till Akademiska sjukhuset i Uppsala men livet stod inte att rädda.

Den katastrofsituation som uppstod innebar en stor kraftsamling för ambulanssjukvården vid respektive ambulansstationer, inte minst den lokala.

– När vi åkte ut blev det tomt i garaget i Ludvika för en av bilarna var redan ute på ett annat uppdrag. Men sådana här situationer kan man aldrig gardera sig mot, konstaterade Michael Sörensen, sjukvårdsledare på platsen.