Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brand under Dagnybron

Räddningstjänst fick rycka ut vid lunchtid på måndagen efter larm om brand under bron vid Resecentrum.

Klockan var 11.49 då larmet nådde räddningstjänsten. En fullt utvecklad brand hade då blossat upp vid Dagnybrons västra fäste över järnvägen.

Under bron går ett antal både el- och fiberoptiska ledningar. Dessa skyddas av plaströr som fattade eld av hettan från branden.

Branden i plasten ledde också till en kraftig rökutveckling som syntes vida omkring.

Räddningstjänsten lyckades dock släcka branden innan allt för allvarliga skador hann uppstå på ledningarna under bron.

Mest drabbat blev Borlänge Energis stadsnät för data och teleöverföring. Skyddsrören kring fiberoptiken förstördes men turligt nog förblev de optiska kablarna oskadda.

– Vi måste ändå byta ut dem och kommer därför att göra en omkoppling under reparationstiden, var beskedet från affärsområdeschefen för stadsnätet, Jan-Erik Lindroth, ett par timmar efter branden.

Enligt honom skulle den omkopplingen överhuvudtaget inte bli märkbar för kunderna.

För Borlänge Energis el-avdelning ledde branden inte till större skador än att en skadad gatljuskabel fick kopplas om.

Mer oklart är det vad som orsakat branden. Det mesta tyder dock på att den varit anlagd. Platsen under bron där branden startade har sedan länge varit ett tillhåll för bostadslösa och en hel del brännbart som madrasser, sovsäckar och annat har därför samlats under brofästet.

Borlängepolisen utreder nu hur branden kunde starta.