Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brages ordförande om valkuppen i LIF

Styrelsekuppen i Leksands IF har rört upp mycket känslor.
Inte minst bland Brageanhängare, där många nu kräver klubbchefen Tommy Anderssons avgång.
– Nu har jag ingen kommentar till det, säger Brages ordförande Per-Amund Ruth.

Annons

I måndags på Leksands IF:s årsmöte stod det klart att Brages klubbchef Tommy Andersson försökte ta sig in i Leksands styrelse.

Sedan det blev känt har kritiken från Brageanhängare inte varit nådig. Inte minst på sociala medier, där många krävt klubbchefens avgång.

– Jag har jobbat hela dagen och inte varit så aktiv på sociala medier. Jag får kolla upp det, men just nu har jag ingen kommentar till det, säger Per-Amund Ruth.

Har du förståelse för att folk reagerar?

– Ja, det är ett tecken på att de är engagerade. Det är skitbra, för är de inte det så är vi döda. Hade de suttit helt tyst hade jag varit mycket mer bekymrad.

Ordföranden själv har ingen bestämd uppfattning om Anderssons agerande, men medger att han är positiv till att han inte blev invald.

– Med facit i hand så är det inget jag har något emot.

Vad tycker du om att han ställde upp?

– Han jobbar sextio procent som klubbchef i Brage. Hur han fyller sin övriga tid har jag väl egentligen inga synpunkter på. Men ska han sitta i en annan förening, så får det ju inte bli i en konkurrerande verksamhet. Nu konkurrerar vi väl inte så jättemycket med Leksand, om resurser och så.

– En förutsättning var ju att om han skulle sitta där, så var det på en undanskymd styrelseroll. Han kan ju inte vara den som är medial, det går inte. Det är mycket upp till en själv, hur man håller isär, så att man inte blandar ihop korten, fortsätter Ruth.

Var det här förankrat i Brages styrelse?

– Nej, vi har inte diskuterat det.

Visste ni om det?

– Jag fick reda på det kort tid innan. Hur länge de har förberett det vet jag inte, men Tommy ringde mig i går (läs: måndag) på eftermiddagen och informerade.

Sa du att du tyckte det var okej då?

– Nej, jag sa väl ingenting. Jag sa att det är viktigt att han reflekterar över att han kan hålla isär korten. Det är det som är det viktiga, som jag ser det.

Ni befinner er i ett prekärt läge i Superettan. Är det då lämpligt att lägga fokus på en annan förening?

– Tajmingen kan man väl alltid diskutera. Men ska man ha sådana här uppdrag så får man se det i ett längre perspektiv tycker jag. Men du har rätt i att vi lär ju fokusera på vårt nu. Hade Tommy jobbat hundra procent för oss, hade det varit i ett lite annat ljus. Då är det vi som, på något sätt, äger honom.

Efter det här ifrågasätter vissa om han har hundraprocentigt engagemang för IK Brage.

– Den frågan får du ställa till Tommy, om han känner att han har det.

Känner du att han har det?

– Ja, det gör jag. Jag kan lova att det inte är någon som jobbar hårdare än Tommy Andersson. Han lägger ned enormt mycket tid, långt mer än vad han får ersättning för.

Hade han kunnat det om han kommit in i LIF-styrelsen?

– Det är mer en teoretisk fråga. Men visst, långsiktigt hade man fått ta en fundering förstås. Det hade säkert Tommy också gjort.

I tisdagens tidning berättade Tommy Andersson att han skulle kunna ställa upp till val igen.

Hur ser du på det?

– Då vill jag veta förutsättningarna innan jag har någon åsikt. Det är helt beroende på i vilken kontext, vilken roll, det är. Det är något vi i så fall får återkomma till.