Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra turistsommar i Mora

Turisterna fortsätter att fylla Mora. Antalet gästnätter på hotell, stugbyar, vandrarhem och camping var 172 185 i kommunen under perioden januari till juli i år. Det är 3 300 fler än samma period förra året enligt statistik från Tillväxtverket och SCB,

Tillförordnade näringslivechefen Niclas Larsson konstaterar att det är många som besökt Mora i sommar.

– Trots att det varit en relativt regnig sommar håller Mora besökssiffrorna uppe på en väldigt hög nivå.

Han noterar att 2010 var var det väldigt kraftig ökning under sommaren. 2011 hade nästan lika bra sommarsiffror och totalt sett över hela året överträffade 2011 året innan.

– Nu 2012 är det väldigt bra siffror för de första sju månaderna. Det ska bli väldigt intressant att se vad årssiffran hamnar på.

Tomteland och Zornmuseet har slagit nya rekord. För Tomteland innebär det bästa sommaren på många år med 28 000 besökare.

Till vintern fortsätter satsningar på att locka ryska turister till anläggningen, där dessutom föreställningen Midvinterblot firar tio-års jubileum med 15 föreställningar under november och december.

Zornmuseet har enligt Niclas Larsson haft mer än 50 000 besökare på sina utställningar under sommaren.

I mitten av december öppnar vinterutställningen och den utformas som en konstnärlig titelmatch mellan Anders Zorn och Peter Johansson.

Vasaloppets sommarvecka lockade rekordmånga deltagare. Det var en ökning på totalt 46 procent av antalet anmälda i både Cykelvasan och Vasstafetten jämfört med 2011.

Inför 2013 års sommararrangemang ser det positivt ut, då platserna till Cykelvasan redan sålts ut.

Vid torsdagens företagarmöte i Mora berättade Vasaloppets vd Anders Selling att det endast tog 26 minuter att sälja 12 000 platser. Vidare nämnde han Vasaloppets vintervecka redan nått upp över 50 000 anmälda. Rekordet från senaste vintern var 63 000 anmälda.

När det gäller statistiken från Tillväxtverket och SCB visar den enligt Niclas Larsson att under juli månad var det hela 17 846 gästnätter på hotell, stugbyar, vandrarhen och camping, i jämförelse med 13 950 under perioden januari till och med juni i år.

Totalt var antalet nyinskrivna gäster drygt 77 000 under de sju första månaderna 2012 till samma boendetyp.

Nämnas kan att turisterna i snitt stannar kvar längre i Mora än förra året. De blir kvar i drygt två dygn, 2,24 dagar, mot 2,02 förra året.

Niclas Larsson påpekar att det går riktigt bra för Mora med tanke på att för andra året i rad minskade sommarturismen i Sverige. Antalet övernattningar i Sverige sjönk med 1,9 procent.